IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Zaplijenjeno 104 kg zlata u vrijednosti blizu, 5 miliona eura….

Zlato je prvobitno bilo otpremljeno na Kajmanska ostrva iz Venecuele privatnim avionom… 

LONDON: Svijet, Crna Hronika, vijesti, nedelja, 21. 07.2019… 15: 59… Zaplijenjeno 104 kg zlata u vrijednosti blizu, 5 miliona eura….

IZAŠLO SE SA TEŽOINOM DA JE Zlato teško oko 104 kilograma putovalo je u Švicarsku s Kajmanskih ostrva kada su ga zaplijenili službenici Nacionalne agencije za kriminal Velike Britanije.

SAMA JE Procijena vrijednosti zlata iznosi oko 4,5 miliona eura, a sumnja se da je povezano s južnoameričkim narko kartelom.

Zlato je prvobitno bilo otpremljeno na Kajmanska ostrva iz Venecuele privatnim avionom. Ova velika pošiljka je zaplijenjena prošlog mjeseca, a sudije su sada dozvolile državnim organima da ga trajno zadrže pozivajući se na tamošnji zakon o prihodima od kriminala.

Lokalne vlasti sada rade na identifikaciji odakle je izvorno došlo zlato. Naime, značajan dio ovog plemenitog metala je zaplijenjen u blokovima i sitnim komadima, dok je oko šest komada bilo u obliku srca.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 16. januar 2019. godine

“Mi vjerujemo da je ova pošiljka povezana s narko kartelima koji djeluju iz Južne Amerike. U saradnji s partnerima u inostranstvu i u Velikoj Britaniji brzo smo uspjeli zaustaviti njegovo daljnje kretanje”, rekao je Steve McIntyre iz Aerodroma Heathrow, gdje je i pronađeno zlato.

On je naglasio da se poslovni model mnogih organiziranih kriminalnih grupa oslanja na sposobnost da se novac ili vrijedna roba prebacuje preko granica, kako bi se finansiralo daljnje ulaganje u kriminalne aktivnosti.

“Oduzimanje velikih količina novca ili zlata kriminalne grupe pogađa tamo gdje ih najviše boli, po džepu. Ovo je bila značajna zapljena i pokazuje koliko efektivno granične snage sarađuju s partnerima za provedbu zakona, kako u zemlji tako i u inozemstvu, u borbi protiv organiziranog kriminala”, dodao je on.

izvor agencije ABC

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši