IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVI PAZAR: CRKVA se žali zbog nadgrobnog spomenika bez religijskih obeležja!!!

Gradsko vijeće Novog Pazara je “pod krajnje čudnim okolnostima” dozvolilo postavljanje jednog spomenika na groblju kod Petrove crkve, tvrdi protojerej-stavrofor Tomislav Milenković.

Gradsko vijeće je krajem aprila, po presudi Upravnog suda, donijelo rješenje kojom je dozvolilo Nelici Grujić da ocu Timotiju Vasoviću postavi spomenik koji odudara od pet modela koje je Srpska pravoslavna crkvena opština propisala za groblje kod Petrove crkve. 

Nelica Grujić je spomenik postavila pre desetak dana. Sveštenik Milenković je Radiju Sto plus rekao danas da se crkvena opština žalila Upravnom sudu na tu odluku Gradskog vijeća, kao i da je Grujić postavila spomenik nelegalno – prije no što je rješenje Gradskog vijeća postalo izvršno. 

Milenković je podsjetio da je Crkva parcelu za groblje besplatno dala lokalnoj samoupravi, uz “dogovorene tipove vertikalnih spomenika” koji se tu mogu postavljati što je, prema njegovim riječima, Grujić znala i pristala na to. 

Čitaj još:   GRAD NOVİ PAZAR dodelio posebno priznanje OKK Novi Pazar za ulazak u ABA 2 ligu

Crkva nikada nije zahtjevala da se ateisti sahranjuju pod vjerskim obelježjima i nudili smo kompromise. Međutim, ona je jednostavno bila uporna u namjeri da uradi nešto suprotno poretku na tom groblju, ugovornom odnosu i suprotno zakonu“, rekao je Milenković. 

On je kazao da se ispituju pod kojim je okolnostima postavljen sporni spomenik jer je to, kako je rekao, nedozvoljeno bez odobrenja JKP “Gradska čistoća” koje upravlja grobljem. 

Crkva čeka odluku Upravnog suda o ovom pitanju, ali napominjemo da nećemo dozvoliti da prosta sila kojom se dotična (Grujić) služi, postane opšti obrazac. Radije ćemo raskinuti ugovor s Gradom o davanju parcele, koji smo potpisali u dobroj vjeri, ali smo bili izigrani”, dodao je Milenković.

izvor:Beta/021.rs

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima Učenici petog Read more

Šerif Gurdijeljac-Sve će biti gotovo pre kraja šeste runde

Mladi IBF svetski prvak u superpero kategoriji Šerif Gurdijeljac rekao Read more

Komentariši