IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ISTANBUL: Sirijcima koji nemaju važeće papire za boravak, slijedi deportacija…

Ovi planovi se odnose ne samo u gradu na Bosforu, s obzirom da su prve deportacije već počele…

ISTANBUL: Svijet, putovanja vijesti, četvrtak , 25. 07.2019… 07: 59… ISTANBUL: Sirijcima koji nemaju važeće papire za boravak, slijedi deportacija…

Guverner Istanbula koga je postavila turska vlada naložio je svim Sirijcima bez važećih papira da do 20. avgusta napuste metropolu na Bosforu. Do tada bi sve izbjeglice iz Sirije morale da se vrate u druge turske provincije u kojima su prijavljene. Oni pak koji nemaju dozvolu za boravak u Turskoj biće deportovani u Siriju…

Procjenjuje se da u Istanbulu trenutno boravi oko 850.000 Sirijaca. No, prema informacijama iz kancelarije guvernera, samo 547.500 njih je sa statusom privremene zaštite.

Nove registracije više nisu moguće. Poslednjih dana su bezbjednosne službe pojačale kontrole ljudi na stanicama metroa i autobusa, kao i u četvrtima u kojima žive mnogi Sirijci.

Prema medijskim napisima zapravo je riječ o racijama u dijelovima sa povećanim brojem sirijskog stanovništva, kako bi pronašli one bez važećih papira; kao na primer u predgrađu Istanbula Kučukčekmedžeu.

Čitaj još:   ISTANBUL Erdogan, sletio na novi aerodrom, svečano ga otvorio i pustio u rad...

Prije nekoliko nedelja je došlo do sukoba, kada su uništene mnoge radnje Sirijaca. Sa novom naredbom guvernera, izdatom ovog ponedeljka, do ovakvih kontrola će ubuduće češće dolaziti.

Krovna organizacija sirijskih udruženja se žalila da je prethodnih nedelja više do 600 Sirijaca deportovano nazad u tu zemlju. Predsjednik foruma sirijskih udruženja, Mahdi Daud rekao je agenciji AFP da je najveći broj njih imao tzv. status privremene zaštite u drugim turskim provincijama.

Vlada Redžepa Tajipa Erdogana je do početka građanskog rata u Siriji 2011. primila oko 3,6 miliona sirijskih izbjeglica. Dok je Turska na početku Sirijce dočekivala raširenih ruku, njihovo prisustvo sada pak izaziva napetost i nezadovoljstvo. Prema jednoj studiji Univerziteta Kadir Has u Istanbulu, 67,7 odsto građana Turske nije zadovoljno prisustvom Sirijaca u njihovoj zemlji.

Anketa Instituta za istraživanje javnog mnjenja Piar je pokazala da Turci izbjegličku tematiku vide kao drugi najveći problem u zemlji, odmah iza ekonomske krize.

S obzirom na porast stope nezaposlenosti, mnogi Turci se osjećaju ugroženo na tržištu rada, jer izbjeglice doživljavaju kao konkurente…

Čitaj još:   UHAPŠENO "9" POLICIJSKIH SLUŽBENIKA: Pali zbog korupcije, falsifikovali eure i zloupotrebili položaj...

izvor: ss/afp/dpa

ISTANBUL: Putnički voz izletio iz šina, 24 stradalih i 124 povrijedjenih…

Kontinuirano raste broj osoba smrtno stradalih osobe i povrijeđenih u Read more

ISTANBUL: Priveden kontraverzni vođa kriminalne grupe Adnan Oktar…

Tursko državno tužilaštvo u Istanbulu vosi opsežnu istragu protiv kriminalne Read more

Komentariši