IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Izmješten dolazni peron Beogradske autobuske stanice: Zabranjeno za nosače prtljaga, ili za „Cigane“?

Beogradska autobuska stanice a na njoj više nema nosača prtljaga. Ovi ljudi, uredno registrovani, svi odreda su Romi…

BEOGRAD: Srbija, Ekonomija, Putovanja, vijesti, četvrtak , 25. 07.2019… 13: 59… Izmješten dolazni peron Beogradske autobuske stanice: Zabranjeno za nosače prtljaga, ili za „Cigane“?

Šaban Šaćiri je na Beogradskoj stanici prije nego što stignu prvi jutarnji autobusi iz Zagreba i Ljubljane. Skoro tri decenije je nosač prtljaga. Kad je bolji promet, kaže, radni dani su kraći. Inače se ostaje do kasne večeri.

U bolja vremena dobijao je po par desetina maraka pomažući gastarbajterima da ponesu poklone iz inostranstva. „Moglo je lijepo da se zaradi“, sjeća se Šaćiri.

Danas može samo da sjeća. Dolazni peroni Beogradske autobuske stanice (BAS) izmješteni su na novu lokaciju, a tamo je Šaćiriju i njegovim kolegama zabranjen pristup.

To su saznali od staničnog obezbjeđenja koje im je, kažu, reklo da „Cigani više ne mogu da rade“.

„Osjeća se čovjek odvratno, jako teško. Dođe ti da… ma…“, pokušava Šaćiri da izusti, ali ne ide. Sa kolegama sada sjedi ispred stanice. A tamo više nema posla.

„Kad putnici vuku kofer od perona trista metara i dođu dovde, onda nam kažu pa gdje si bio do sada, za ovih pet metara mi ne treba, jer tu im je taksi, tu je i stanica gradskog prevoza“, priča Šabanov kolega Čail Ismailović.

Čitaj još:   JELENA Marković (Liberalna partija): O balonima u bojama trobojke u Zeti, "Ovo je sprdanje sa državom..." (foto)

Pričaju da njih pet, šest ukupno jedva zarade oko tri hiljade dinara dnevno pa podijeli. „Toliko godina radimo, neko je izgubio zdravlje od ovog posla, jer radimo i zimi i leti. Mi hranimo porodicu od ovoga. A ja imam troje djece, jednu ćerkicu gluhonijemu, ona ne zna kad nema, ja za nju uvijek moram da imam“, žali se Čail.

To je još jedan primer „kriminalizacije siromaštva“, ali potencijalno i „rasne diskriminacije“, upozoravaju iz Inicijative za ekonomska i socijalna prava A11.

„Ne postoji pisana naredba kojom se njima zabranjuje da pristupe peronima, ali se vrše pritisci kroz postupanje obezbjeđenja i policijskih službenika“, kaže za DW Danilo Ćurčić iz Inicijative A11.

„S druge strane, to su ljudi koji rade posao koji nije unosan, ali je njima jedini izvor prihoda, i samim tim što će njih ukloniti sa autobuske stanice, njima se onemogućava pristup izvorima prihoda i dodatno se guraju na marginu.“

Svi nosači prtljaga na autobuskoj stanici u Beogradu su Romi. Između njih i stanice ne postoji ugovor o obavljanju tog posla, ali, kako kažu nosači, postoji usmeni dogovor prema kojem oni plaćaju pristup peronima mjesečnom kartom od 1.500 dinara. Ali od izmještanja perona krajem prošlog mjeseca, kažu, nije im dozvoljeno ni da kupe karte…

Čitaj još:   NA MINIRANOM TERENU, Kod Sarajeva, pronađena masovna grobnica...

U BAS- u nisu odgovorili na pitanje DW kako je regulisan ovaj odnos…

izvor DW.COM

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši