IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Zaplijenjena tone kokaina, auta, novca, pala šesterica hrvata… (video)

Pored Hrvatske, u paralelelnim kriminalističkim istraživanjima sudjelovale su i vlasti iz Srbije, Češke, Hong Konga, Francuske, Slovenije i Italije…

HON KONG: Svijt, Crna Hronika Putovanja, vijesti, četvrtak , 25. 07.2019… 21: 59… Zaplijenjena tone kokaina, auta, novca, pala šesterica hrvata… (video)

Ministarstvo unutarnjih poslova predstavilo je rezultate velike međunarodne akcije kodnog naziva “Familia”, u kojoj su sudjelovali pripadnici policija osam zemalja, Europola, DEA-e i Frontexa. 

Uhvaćeno je 16 osoba koje su komercijalnim avionima i brodovima krijumčarile kokain iz Južne Amerike u Europu i Aziju. Zaplijenjeno je više od tonu kokaina, dva milijuna eura i luksuzna roba u vrijednosti većoj od milijun eura. 

Akciju Familia pokreće PNUSKOK. No istražitelji su se suočili s dobro uhodanim krim-miljeom koji je svoje krake pustio diljem svijeta.

Otkrili smo da su piloti prevozili kokain iz Južne Amerike u Europu privatnim zarkoplovom prema uputama organizatora pod krinkom prijevoza VIP osoba, rekao je Bretislav  Brejchu, zamjenik upravnika Nacionalnog ureda za droge Republike Češke.

Kokain stiže u Francusku pa ide u Švicarsku. Pokušavaju ga pretovariti u kombi. 

– Te ga prevesti, tj. raširiti po zemljama Europske unije, ali u tom trenutku su zatečeni odnosno uhićeni i tom prilikom je zaplijenjeno 603 kilograma kokaina, govori Alen Barta, voditelj Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u PNUSKOK-u.

– U pet skladišta zaplijenjeno je oko 421 kilogram kokaina, ukupne tržišne vrijednosti 45 milijuna eura, rekao je Barry A Chi-Wing Lai, viši predstojnik Carinskog istražnog ureda za kriminal.

U Familiji je uhićeno 16 osoba. Među njima 6 hrvatskih državljana, ali i 2 visokorangirana pripadnika balkanskog kartela. 

– Sa punim pravom mogu reći kako je hrvatska policija i ovaj put pokazala da može biti ne samo ravnopravan i pouzdan partner drugim agencijama i policijama nego čak i lider u ovako složenim istragama organiziranog kriminaliteta, istaknuo je Mario Kovač, načelnik PNUSKOK-a.

Čitaj još:   TELEGRAM Vladi: DRITANE, prihvati svako ko slobodno misli, i građanski orjentisani je Crnogorac– PROFESIONALAC je... (foto)

U akciji su osim policija 8 država sudjelovali i agenti Frontexa, Europola i Američke službe za suzbijanje droge.

– Čestitke svima na odlično odrađenom poslu u borbi protiv međunarodnog kriminala, posebno u zadavanju snažnog udarca balkanskom kartelu, rekao je Matt Fihlman, DEA

Zaplijenjeno je 2 milijuna eura gotovine i luksuzna roba u vrijednosti većoj od milijun eura.

Operacija traje još od 2017.

Akcija FamiliaIzvor: Društvene mreže / Autor: Mup.hr

izvor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

Komentariši