IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SVIJET ODBIO, da se pridruži Amerikancima: Pompeo NA KOLJENIMA,”Išao bih u Iran DA PREGOVARAM…” (foto, video)

Majk Pompeo pozvao je svjetske sile da se pridruže snagama pod vođstvom SAD u zaštiti međunarodnih tankera koji prolaze kroz moreuz Hormuz…

VAŠINGTON: Svijet, ekonomija, Putovanja, vijesti, petak, 26. 07.2019… 20: 59…  SVIJET ODBIO, da se pridruži Amerikancima: Pompeo NA KOLJENIMA,”Išao bih u Iran DA PREGOVARAM…” (video)

Američki državni sekretar izjavio je da je spreman da ode u Iran na razgovore nakon što su u petak objavljeni izvještaji da je iranski režim uspješno testirao raketu srednjeg dometa…

Majk Pompeo je takođe pozvao Britaniju, Japan i druge zemlje da se pridruže pomorskim snagama pod vođstvom SAD kako bi zaštitili međunarodne tankere i druge brodove koji prolaze kroz Hormuški 

Britanska mornarica je ove nedelje pokrenula svoju eskortnu misiju kako bi zaštitila brodove pod britanskom zastavom zbog prijetnji od iranskih napada.

Džeremi Hant, u jednom od svojih poslednjih djela kao ministar vanjskih poslova, izjavio je da Britanija želi da izgradi pomorske snage predvođene Evropom, ali nema nikakvih naznaka da će se to uskoro desiti.

Majku Pompeu je u intervjuu u četvrtak postavljeno pitanje da li je spreman da ode u Teheran.

– Naravno. Ako je to ono što je potrebno, rado bih otišao tamo … radovao bih se prilici da razgovaram direktno sa iranskim narodom – rekao je Pompeo za Bloomberg TV.

Tenzije između Irana i Sjedinjenih Država porasle su od prošle godine, kada je predsjednik Donald Trump povukao Sjedinjene Države iz iranskog nuklearnog sporazuma, rekavši da nije dovoljno dobar. Vašington je odmah ponovo uveo sankcije protiv Teherana.

Čitaj još:   TRI SCENARIJA ZA BUDUĆNOST KOSTE K... Ubica s Vračara potpuno smiren: EVO KO SVE ODLUČUJE O NJEGOVOJ SUDBINI... (foto, video)

Predsjednik Tramp i iranski lideri javno su govorili da su razgovori mogući, ali izgledi za dijalog izgleda da se smanjuju nakon što je u srijedu najviši vojni savjetnik iranskog vrhovnog lidera ajatolaha Ali Homeinija rekao da Teheran neće ni u kom slučaju pregovarati sa Vašingtonom.

Odnos između dve zemlje je bio pod povećanim pritiskom tokom proteklih tri mjeseci zbog napada na naftne tankere u Hormuzskom moreuzu kod obale Irana.

Sa povećanjem napetosti, Iran je u srijedu navodno testirao ono za šta se vijeruje da je balistička raketa srednjeg dometa, prema rječima američkog sekretara za obranu, prenose američkim mediji.

Iran je najavljivao da će britanski tankeri biti meta za zarobljavanje nakon što su britanci početkom mjeseca pomogli da se zaplijeni iranski super tanker na obali Gibraltara. Iranski tanker “Grace 1” je optužen za pokušaj isporuke nafte Siriji što je u suprotnosti sa sankcijama EU.

Iranske snage su uzvratile osvetom prije nedelju dana zauzevši tanker “Stena Impero” i zarobljavanjem njegove 23-očlane posade dok je brod putovao kroz Hormuški moreuz. Iranski ambasador u Londonu, napisao je u petak na tviteru da je režim odobrio indijskom konzulatu pristup do svojih 18 članova posade koji se nalaze na zarobljenom brodu.

– Indijska ambasada u Teheranu dobila je konzularni pristup kako bi se susrela sa svojih 18 indijskih članova posade zarobljenog britanskog broda “Stena Impero” – rekao je Hamid Baedinead.

Čitaj još:   ENISA, MEDICINSKA SESTRA IZ NOVOG PAZARA: “SAMO ME JE STRAH DA NE OGRIJEŠIM DUŠU...” (foto)

– Sličan proces je u toku i za drugih 5 članova posade koji su druge nacionalnosti. Indijska ambasada je objavila da je posada vrlo smirena i bez straha.

izvor agencije BBC

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

Komentariši