IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

OVO SE TIČE BIH: Europska komisija odlučila, Hrvatska je spremna za SCHENGEN…

DA BI SE ušlo u Schengen, loptica se prebacuje na političko polje jer tu odluku mora odobriti Vijeće EU, odnosno sve njezine članice…

BRISEL: Regija, Ekonomija, Putovanja, vijesti, subota , 28. 07.2019… 17: 51… OVO SE TIČE BIH: Europska komisija odlučila, Hrvatska je spremna za SCHENGEN…

Iz Komisije su u Zagreb stigle naznake da će evaluacija i posljednjeg od osam poglavlja schengenske pravne stečevine proći u redu, piše Večernji list pozivajući se na diplomatske izvore.

Kako Komisija uskoro prekida rad i odlazi na godišnji odmor, službena se potvrda Hrvatske spremnosti očekuje najvjerojatnije u prvoj polovici rujna. Time je Hrvatska, prije svega MUP, završila iznimno opsežan i dugotrajan postupak prilagodbe i ispunjavanje tehničkih uvjeta za ulazak u schengenski prostor.

No da bi se zaista i ušlo u Schengen, loptica se prebacuje na političko polje jer tu odluku mora odobriti Vijeće EU, odnosno sve njezine članice.

Hrvatski ulazak u Schengen jedan je od prioriteta hrvatske vanjske politike, na čemu se paralelno radi na političkom i tehničkoj razini. Premijer Plenković postavio je za cilj da Hrvatska uđe u Schengenski prostor do 2020. godine, odnosno do hrvatskog predsjedanja Europskom unijom.

Čitaj još:   VIŠE OD IGRE o meču fudbalskih reprezentacija Crne Gore i Bosne i Hercegovine: “Burek sa sirom” i “Nož, žica, Srebrenica” civilizacijska razlika... (foto, video)

Put do Schengena nije pravocrtan ni nakon zelenog svjetla Komisije, čemu najbolje mogu posvjedočiti Rumunjska i Bugarska, koje jesu zadovoljile kriterije, no politika ih drži izvan Schengena. Hrvatskoj bi u tom smislu problem mogla predstavljati Slovenija, otkuda su u više navrata insinuirali i najavljivali da svoj pristanak vežu uz hrvatsko prihvaćanje i primjenu arbitražne odluke, piše Večernji list.

Dodaju da će Schengen također biti jedna od tema sastanaka premijera Plenkovića s Junckerovom nasljednicom Ursulom von der Leyen koja u utorak dolazi u Zagreb, treće odredište na njezinoj prvoj miniturneji…

izvor agencije

BERLIN: Postignut dogovor u vezi sa sporom o migrantima…

Predsjednik Kršćansko-socijalne unije (CSU) Horst Seehofer je izjavio da su Read more

BROJNE Evropske zemlje na rubu bankrostva…

Prema podacima Evropske centralne banke, razlika između ulaznih i izlaznih prekograničnih Read more

LUKSEMBURG Tužba, Sudu pravde EU: Slovenija tužila Hrvatsku…

Tužba, podnijeta Sudu pravde EU u Luksemburgu, zasniva se na Read more

Komentariši