IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MOSTAR: Danas 453. skokovi sa Starog mosta,”Lorens Listo na pragu velikog rekorda…” (foto galerija)

Tradicionalni skokovi sa Starog mosta u Mostaru biće održani danas u 16 časova, riječ je o 453. skokovima, na kojima će učestvovati oko 80 skakača a održaće se i revijalni skokovi veterana…

MOSTAR:  BiH, Sport, vijesti, nedelja, 28. 07.2019… 11: 59…   MOSTAR: Danas 453. skokovi sa Starog mosta,”Lorens Listo na pragu velikog rekorda…”

Tradicionalni 453. skokovi sa Starog mosta, koji će okupiti brojne skakače iz Mostara, ali i cijele regije, održat će se danas s početkom u 16 sati.

Prvi skok zabilježen je davne 1664. godine. Dolazak na skokove najavio je veliki broj skakača iz cijele regije, a tačan broj znat će se u 12 sati, nakon obavljenih ljekarskih pregleda.

S UNESCO-ovog zaštićenog spomenika skaču se dvije discipline, a to su skokovi na glavu – poznati stil “lasta” i skokovi na noge koji se inače održavaju jedino u Mostaru. Pored leta, boduje se prilaz mostu i upad u vodu. S mostarskom lastom se ne ide više od metar i pol u vodu. Što je veći ‘štrap’ to su veće ocjene.

Ovogodišnji situacija je jedinstvena, koja se događa samo jednom, a u kojoj prvak stiže prvaka, odnosno Lorens Listo u slučaju pobjede stiže rekord Emira Balića. 

Čitaj još:   MOSTAR: Teška saobraćajna nesreća, dvije osobe poginule, više povrijeđenih... (foto)

Ovogodišnji skokovi donose i dosta novina. Najveću pažnju privlači otvaranje nove atrakcije zip line, čija je polazna tačka na Lučkom mostu, a odredište je plato ispod Starog mosta. Službeno otvaranje je planirano za 15 sati. Čast da otvori novu adrenalinsku atrakciju u Mostaru imat će legenda mostarskih skokova Emir Balić, a zvanično će se “spustiti” i nekoliko uglednih građana Mostara.

Generalni pokrovitelj ovogodišnjih skokova je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, a skokove su i ove godine podržali Turistička zajednica HNK-a i brojni drugi sponzori. Ministarstvo okoline i turizma FBiH, a ostali pokrovitelji su Ministarstvo kulture i sporta FBiH, Grad Mostar, Turistička zajednica HNK-a, BH Telecom, Fortuna tours Mostar, te Sportski savez Mostara.

Novost ovogodišnje manifestacije je da će skokove ocjenjivati samo jedan žiri, za razliku od proteklih godina kada su skokove ocjenjivalali žiri za skokove  na noge i za skokove na glavu.

Inače, organizatori ove manifestacije nedavno su na konferenciji za novinare najavili kako će Ministarstvo civilnih poslova BiH u sepetmbru ove godine raspisati konkurs za upis mostarskih skokova na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine.

Čitaj još:   MOSTAR: Čović proglasio pobjedu, ali mu rezultati ne idu u prilog... (foto i video)

Izvor: regakcija iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

Kvartet u Novom Pazaru

 Rukometni klub Novi Pazar angažovao je golmana Janka Gemaljevića, srednjeg Read more

BIH MOSTAR: DANAS 452. TRADICIONALNI SKOKOVI SA STAROG MOSTA…

U Mostaru će se danas održati tradicionalni, 452. po redu Read more

Komentariši