IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Hag: Šok za zločinca Karadžića, nema više “video- poziva”…

Ranije pritvorenici su zloupotrebljavali prostorije za komunikaciju pri Pritvorskoj jedinici za učestvovanje u javnom obraćanju ili televizijskoj emisiji bez odobrenja šefa Pritvorske jedinice, što je suprotno onome što pravila nalažu…

HAG: Svijet, Crna Hronika, vijesti, ponedeljak, 29. 07.2019… 11: 59… Hag: Šok za zločinca Karadžića, nema više “video- poziva”… 

Sekretar Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) odlučio je da, zbog rizika po sigurnost, ukine pilot-projekat, kojim je predviđeno da haški pritvorenici mogu primati i upućivati video-pozive.

Karadžićev advokat Peter Robinson najavio je za BIRN BiH da će podnijeti žalbu na tu odluku, već tokom naredne sedmice, prenosi Fena.

Odlukom sekretara MMKS Olufemija Eliasa predviđeno je da se neće nastaviti sa daljim fazama testiranja projekta i da će on biti u potpunosti ukinut.

Osim tehničkih problema s video-pozivima, kako se tvrdi, postoje i sigurnosni problemi.

Čitaj još:   MONSTRUM DJEČJEG LICA: Skrivala se pod lažnim imenom, preživjeli znaju šta je radila žena zločinac u logoru... (foto)

– Šef Pritvorske jedinice Ujedinjenih nacija (UN) identifikovao je i analizirao visoki rizik trenutnog sistema, a to je činjenica da bi video-pozivi pritvorenika mogli biti snimani ili prenošeni uživo na društvenim mrežama na internetu, kao i nedostatak načina za spriječavanje toga – navodi se u odluci sekretara.

Tvrdi se i da su ranije pritvorenici zloupotrebljavali prostorije za komunikaciju pri Pritvorskoj jedinici za učestvovanje u javnom obraćanju ili televizijskoj emisiji bez odobrenja šefa Pritvorske jedinice, što je suprotno onome što pravila nalažu…

izvor agencije fena

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

Komentariši