IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

HOROR, NOVA DROGA NA TRŽIŠTU SRBIJE: Ušmrkuju anestetik za goveda…

Posledice jezive, u većoj količini izazivaju i smrt…

BEOGRAD: Regija, Crna Hronika, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 30. 07.2019… 07: 29…  HOROR, NOVA DROGA NA TRŽIŠTU SRBIJE: Ušmrkuju anestetik za goveda…

Novo na srpskom tržištu, ali godinama poznat u svijetu…. Najveća ilegalna proizvodnja ketamina je u Indiji i Hong Kongu

Koristi se u medicini, ali za potrebe liječenja životinja. Izdaje se na recept veterinara…

Na ljetnjim festivalima u regionu, crno tržište narkotika koje konzumiraju mladi najčešće na žurkama i festivalima, proširilo se za još jednu supstancu – ketamin. Anestetik koji se koristi u veterinarskoj praksi mladi danas ušmrkavaju, potpuno nesvjesni opasnosti koje ta supstanca nosi.

Na poznatom muzičkom festivalu u Hrvatskoj policija je zaplijenila oko 50 grama ketamina kod dilera iz Velike Britanije, a u danima koji su uslijedili ova relativno nova droga pojavljivala se na više mjesta u Splitu. Jasno je da sa dolaskom turista na festivale sličnog tipa dolaze i gramzivi dileri željni zarade, a sa njima i droge koje na našim prostorima do sada nisu korišćenje u tolikoj mijeri.

Iako će mnogi ketamin klasifikovati kao drogu koja tek dolazi, važno je napomenuti da je ona sve vrijeme tu, samo se koristi u veterinarskoj praksi kao anestetik za životinje. Iz Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti objašnjavaju da je do tog ketamina moguće doći samo uz veterinarski recept, zbog čega mnogi korisnici i dileri pribjegavaju “kućnoj” proizvodnji.

Čitaj još:   VUČIĆ U SEVDAHU PJEVA: “Tamo daleko”... (foto, video)

Ketamin je u Srbiji od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva Srbije registrovan u obliku rastvora za injekcije samo za primjenu kod životinja i može se naći samo u registrovanim apotekama i veterinarskim ustanovama…

Izdaje se isključivo na recept veterinara. Ketamin koji se zloupotrebljava je češće ilegalno proizveden, u obliku je praha (kristala) koji se unose ušmrkavanjem, slično kao kokain ili amfetamini, a ređe se koristi intravenskom administracijom – objašnjava doktorka Katarina Crnić iz Specijalne bolesti za bolesti zavisnosti…

Dakle, pored legalno proizvedenog ketamina, postoji ketamin ilegalno proizveden u privatnim ili priručnim laboratorijama, od strane osoba koje nemaju nikakvog znanja o tome u koliku opasnost se upuštaju. Proizviodnja je relativno jeftina i laka te je i cijena ketamina na ilegalnom tržištu niska, a samim tim je privlačan za zloupotrebu u populaciji mladih, ističe doktorka.

Posebna opasnost leži u dostupnosti ove supstance, zatim u niskoj cijeni, popularnosti među mladima kao i o nedovoljnom znanju o neželjenim efektima i mogućem razvijanju ozbiljnih oštećenja organizama.

Mogu biti prisutne i halucinacije, a efekti su kratkotrajni, traju nekoliko sati. S obzirom na kratkotrajnosot dijelovanja zavisnost se brzo uspostavlja, a zavisnici mogu pokazivati znake apstinencijalnog sindroma sa visokom anksioznošču, tremorom i lupanjem srca – zaključuju iz Specijalne bolnice.

Čitaj još:   SMRTONOSNA TORNADA I Vremenske nepogode u Americi: Najgora situacija u Oklahomi...

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši