IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SAD, KOLINDA SVE DEMANTUJE: “Nisam to rekla o…”!

Pitali su Jerusalem Post o Kolindinoj izjavi o BiH, čini se da su se gadno zeznuli…

TELL AVIV: Svijet, Crna Hronika, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 31. 07.2019…  12: 57…   SAD, KOLINDA SVE DEMANTUJE: “Nisam to rekla o…”!

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović komentirala je napise o navodnoj svojoj izjavi da je Bosna i Hercegovina nestabilna zemlja pod kontrolom militantnog islama.

JERUSALEM Post jučer je objavio kako je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tijekom svojeg susreta s izraelskim kolegom Reuvenom Rivlinom komentirala i situaciju u Bosni i Hercegovini, te pritom između ostalog izjavila da je “vrlo nestabilna i da su je u određenom pogledu preuzeli ljudi povezani s Iranom i terorističkim organizacijama”.

“Zemlja je pod kontrolom militantnog islama koji je dominantan u određivanju stavova”, prenosi list na svojim internetskim stranicama navodnu izjavu hrvatske predsjednice.

Te su izjave izazvale burne reakcije u BiH i Hrvatskoj, a Kolinda je jutros demantirala da je išta od toga doista rekla. 

KOLINDA danas demantira tvrdnje Jerusalem Posta… 

“Nisam to rekla. Apsolutno ne. S predsjednikom Rivlinom sam razgovarala u kontekstu u kojem govorim o BiH i našim drugim susjednim državama i što sam, uostalom, rekla na presicama prije susreta s predsjednikom Rivlinom i s Netanyahuom, a to je da naše susjedne države želim što prije vidjeti u članstvu EU”, rekla je Grabar-Kitarović.

“Nisam davala intervjue i nisam davala izjave novinarima, mimo tih dviju press konferencija”, poručuje je Grabar Kitarović.

Za žustre reakcije iz BiH kaže da su to komentari na komentare jedne novinarke.

Čitaj još:   Živković: GUBITNICI SU SAMO U VLASTI, IMAMO RAZLOG ZAŠTO ĆUTIMO

“Ponavljam, to nisam rekla. Žestoke reakcije koje uspoređuju Hrvatsku s fašizmom u potpunosti odbacujem, to je totalni nonsens. Došlo je vrijeme da se porazmisli o odnosima RH i BiH. Upravo suprotno, u posljednje vrijeme nažalost vidimo niz koraka koje BiH poduzima prema Hrvatskoj, a koji su prilično agresdivni”, uvjerava predsjednica i navodi primjere poput optužbi za nelegalni rad naših tajnih službi i prijetnje pravosudnim tijelima kad je riječ o Pelješkom mostu

“Trebali bismo razgovarati o suradnji, kako možemo jedni drugima pomoći u rješavanju problema… Hrvatska je tu i ostaje spremna pomoći svakoj susjednoj državi uključujući i BiH u procesu reformi, kako bi što prije postali članicom EU”, rekla je Grabar-Kitarović.

U konfuznoj izjavi za portal sarajevskog “Dnevnog avaza” novinarka je kazala kako ostaje pri navodima o sadržaju razgovora što su ih iza zatvorenih vrata vodili predsjednica Grabar Kitarović i predsjednik Izraela Reuven Rivlin, ali je istodobno korigirala najsporniji dio teksta kojeg je napisala.

“U mojim bilješkama u vezi sa sastankom stoji to što sam i objavila. Ona jest spomenula i Iran u jednoj rečenici i vezala ga za migrante. Rekla je da se Iranci kriju među migrantima, da su migranti ponajmanje iz Sirije ili Afganistana, da ih ima iz Afrike te iz drugih dijelova Azije”, kazala je novinarka “Jerusalem Posta”, ali je istodobno zapravo opovrgnula najsporniji dio sadržaja njezina teksta koji govori o tome da je BiH država kojom upravlja “mlitantni islam”.

Čitaj još:   NENAD ČANAK OTVORENO: "Dodika treba tretirati kao saučesnika Adolfa Hitlera 21. vijeka"... (foto)

“Navela je (hrvatska predsjednica) i da među njima (migrantima) ima militanata i da oni predstavljaju problem. Nije povezivala vlasti BiH s militantima i Iranom, već sa migrantima “, tumačenje je koje je ponudila Cashman...

Izvor agencije: Hina

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši