IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Erdogan: Ući ćemo na istočno od Eufrata, koje je podijeljeno sa SAD i Rusijom… (foto)

Turski predsjednik rekao je kako je informacija o tome da će Turska ući na područje istočno od Eufrata podijeljena sa SAD-om i Rusijom...

ISTANBUL: Svijet, vijesti, nedelja, 04. 08 .2019… 18: 57…  Erdogan: Ući ćemo na istočno od Eufrata, koje je podijeljeno sa SAD i Rusijom…

Turska će izvesti operaciju istočno od Eufrata na sjeveru Sirije, području pod kontrolom kurdskih militanata (YPG), rekao je u nedjelju turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, prenosi Reuters.

Turska gubi strpljenje sa SAD-om koji je s Ankarom sklopio sporazum o uspostavi sigurne zone u sjeveroistočnoj Siriji. Erdogan je rekao da su i Rusija i SAD obaviještene o operaciji. 

Nakon prošlogodišnje najave predsjednika Donalda Trumpa da će povuči američke vojnike iz sjeverne Sirije, dva saveznika u NATO-u dogovorila su se o sigurnoj zoni duž sirijske sjeveroistočne granice s Turskom koja bi se očistila od YPG-a. 

Čitaj još:   PITANJE ISHRANE ZA DANAS: Dvije namirnice koje neočekivano povećavaju šećer u krvi... (foto, video)

Treći turski upad u SirijuTa kurdska milicija bila je glavna saveznica Washingtona u Siriji u borbi protiv grupe ISIL, ali ih Turska smatra terorističkom organizacijom.

Ankara tvrdi da SAD koči uspostavljanje sigurnosne zone i zahtjeva da Washington raskine veze s YPG-om. 

Operaciju, koja će označiti treći turski upad u Siriju u nekoliko godina, Erdogan je najavio ranije ove godine pa ju stavio na čekanje. 

“Ušli smo u Afrin, Jarabulus i Al Bab. Sada ćemo ući istočno od Eufrata”, rekao je Erdogan u nedjelju na svečanosti otvaranja autoputa. “Obavijestili smo Rusiju i SAD”, dodao je…

Izvor: Agencije

ERDOGAN “Nećemo se povući ni ako nam SAD uvedu sankcije”…

DANAS JE Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas Read more

ANKARA: Erdogan pridružuje Tursku BRIKS-u…

- Ako nas primite, ova platforma bi promijenila naziv u Read more

Komentariši