IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PONIŽENI I UPLAŠENI, ČAK 30 ODSTO ŽENA ZLOSTAVLJA MUŽEVE U SRBIJI: Neće da idu u SIGURNU KUĆU, razlog je TUŽAN…

Priča o psihički i fizički ugnjetavanim muškarcima povela se 2009. godine, kada je otvorena prva Sigurna kuća za muškarce…

BEOGRAD: Srbija, Crna Hronika, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 04. 08 .2019… 08: 37… PONIŽENI I UPLAŠENI, ČAK 30 ODSTO ŽENA ZLOSTAVLJA MUŽEVE U SRBIJI: Neće da idu u SIGURNU KUĆU, razlog je TUŽAN…

U Srbiji nasilje, nažalost, nije rijetka pojava. Mada, kad se govori o istom, obično su žrtve nasilja žene, dok o nasilju nad muškarcima gotovo da nema pomena…

Prema podacima Zavoda za statistiku, broj prijava protiv žena za nasilje u porodici od 2012. godine do danas povećan je za dva puta, pa i više. Zvanična statistika, naime, kaže da je 2012. godine podneto 314 prijava protiv žena, a četiri godine kasnije – 2016. godine taj broj je bio čak 820.

– U 2018. godini u Gradskom centru za socijalni rad evidentirane su 6.394 prijave za punoletne žrtve nasilja. Najveći broj prijava odnosio se na osobe ženskog pola (70,8%), što znači da su muškarci, bilo da se radi o partnerskom ili nekoj drugoj vrsti nasilja, bili žrtve u 30 odsto prijava, rekli su nam iz Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu.

Saznali smo i to da žene mnogo češće psihički malteretiraju svoje partnere, bračne, isto koilko i vanbračne, kao da je i prošle godine prijavljeno čak 181 žena za neku vrstu nasilja:

Čitaj još:   SARAJEVO: U Istikali džamiji obilježena Lejletu- l - Kadr, ramazan je radost u bilo kakvim uslovima... (foto)

 Prema podacima za 2018. godinu u 181 prijavi za nasilje žena je navedena kao počinilac nasilja prema bračnom odnosno vanbračnom partneru, evidentirano je i 36 prijava da je žena počinilac nasilja prema bivšem bračnom ili vanbračnom partneru, naglasili su zaposleni iz Centra za socijalni rad.

Pored psihičkog, žene često i fizički napadaju svoje supružnike, a nije rijedak slučaj ni da maltretiraju svoju djecu. Nasiljem u porodici se smatra kada jedna osoba ugrožava tijelesni integritet, duševno zdravlje ili spokojstvo drugog člana porodice.

Iako je nasilje nad djecom i ženama daleko brojnije od onog nad muškarcima, svakako da ni jedno ne treba zanemariti. Svaka vrsta nasilja u porodici, i nasilja uopšte, treba biti prijavljena i zaustavljena. Koje mjere zaštite će se u kom slučaju sprovesti zavisi isključivo od odluke koju donosi sud. 

Ipak, kako nezvanično saznajemo, broj zlostavljanih muškaraca je mnogo veći, ali oni to ne prijavljuju jer se stide i osjećaju poniženo. U slučaju da znate nekog ko je žrtva porodičnog nasilja, ili ste vi žrtva, obavezno to prijavite vama najbližem centru za socijalni rad!

izvor: agencije

Čitaj još:   Gitarista Perpera- POPAJ: MI SMO DNO OD DRŽAVE, NEKA SE LJUTE I PATRIOTE I ČETNICI!
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši