IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ROK OD 30 DANA: Zorana Tegeltija, na čelo izvršne vlasti BiH i raspodjelu resora…

Na Tegeltiji će, ukoliko bude i zvanično imenovan što ne bi trebao biti problem s obzirom na današnji dogovor, da provede sve što se navodi u sporazumu…

SARAJEVO: BiH, Ekonomija, vijesti, ponedeljak, 05. 08 .2019… 16: 57…  ROK OD 30 DANA: Zorana Tegeltija, na čelo izvršne vlasti BiH i raspodjelu resora…

Na narednoj sjednici Predsjedništva BiH bit će razgovarano o kandidatu za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, a to će prema dosadašnjem dogovoru lidera SDA, SNSD-a i HDZ-a biti Zoran Tegeltija ispred stranke koju predvodi Milorad Dodik...

Predsjedavajućeg Vijeća ministara imenuje Predsjedništvo BiH, a odluka o imenovanju se odmah dostavlja Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH na odobravanje.

Nakon što Predsjedništvo BiH predloži kandidata, prema zakonskoj proceduri, uslijedit će sigurnosne provjere od strane nadležnih institucija i policijskih agencija. 

Nakon dobijanja stava sigurnosnih agencija, ukoliko kandidat nema problema sa zakonom, što traje otprilike sedam dana, počinje teči rok od 20 dana da Predstavnički dom PS BiH imenuje komisiju u saradnji sa Predsjedništvom BiH za izbor predsjedavajućeg odnosno kasnije i cijelog saziva Vijeća ministara BiH.

Čitaj još:   TUŽNA VIJEST: UMRO AKADEMIK MUHAMED FILIPOVIĆ

Predsjedavajući Vijeća ministara imenuje ministre i zamjenike ministara odmah nakon stupanja na dužnost i odmah traži od Predstavničkog doma potvrdu imenovanja, u roku od 35 dana.

Na sjednici Predstavničkog doma PS BiH, shodno manifestovanoj većini prema današnjem sporazumu koji su potpisali lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a, trebao bi se izabrati novo Vijeće ministara BiH.

Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović ranije su dogovorili raspodjelu resora. 

Prema toj križaljci SNSD će pored predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH dobiti Ministarstvo saobraćaja i komunikacija, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Ministarstvo za ljudska prava.

SDA će dobiti Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo odbrane, dok će HDZ-u pripasti Ministarstvo pravde, Ministarstvo civilnih poslova i Ministarstvo finansija.

Treba napomenuti da je danas naglašeno da u slučaju neimenovanja Vijeća ministara u roku od 30 dana od potpisivanja, današnji sporazum prestaje vrijediti.

Paralelno sa formiranjem Vijeća ministara BiH na političkoj sceni se očekuje da SDA i HDZ pokrenu proces formiranja vlasti na federalnom nivou…

Čitaj još:   RANKO Krivokapić: DIPLOMATSKI pasoš ODBIJAJU da vrate LEPOSAVIĆ i SPAJIĆ... POKRENUĆE se... (video)

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši