IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Bošnjaci, očekuju da Crna Gora prihvati inicijativu za specijalni status Sandžaka… (foto)

Jasmina Curić je prva žena koja će voditi Bošnjačko nacionalno vijeće od njegovog osnivanja 1991. godine…

NOVI PAZAR: Regija, Ekonomija, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 07. 08 .2019… 09: 57… Bošnjaci, očekuju da Crna Gora prihvati inicijativu za specijalni status Sandžaka…

Realizacija inicijative za uspostavljanje specijalnog stausa za Sandžak, kao optimalnog rješenja za sve narode koji žive u ovoj regiji je prioritetna za bošnjačku zajednicu, izjavila je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić. Ona očekuje da će Srbija i Crna Gora shvatiti realnu potrebu za implementacijom inicijative za specijalni status Sandžaka, te da će dobiti podršku za njeno sprovođenje.

Jasmina Curić je Po zanimanju je doktorka agronomije, rukovodilac je Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj Novog Pazara, profesorica je na državnom Univerzitetu u Novom Pazaru i vijećnica sa liste “Samoopredjeljenje – dr Sulejman Ugljanin”...

Odgovarajući na pitanje šta smatra prioritetnim pitanjima bošnjačke zajednice Curić ističe da je Bošnjačko nacionalno vijeće precizno definisalo prioritetna pitanja bošnjačke zajednice na osnovu potreba koje su se kristalisale kroz dugi niz godina i koje još uvijek postoje.

“U definisanju prioriteta bošnjačkog naroda i regije Sandžak zapravo treba sagledati istorijske činjenice, sve ono što je pratilo i što se dešavalo Bošnjacima na ovim prostorima. Treba ispravno sagledati sadašnje stanje bošnjačkog naroda, odnosno odnos države danas prema Bošnjacima. Odnos države prema bošnjačkom narodu može se jasno vidjeti kroz Akcioni plan za ostvarivanje nacionalnih prava nacionalnih manjina, koji nije usvojen sa zakonskom procedurom, a u potpunosti je ignorisao svaki prijedlog Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Prioritetno pitanje bošnjačke zajednice je zapravo iznalaženje optimalnog rješenja ustavno-pravnog statusa bošnjačkog naroda i regije Sandžak”, poručila je ona.

Prema njenim riječima Bošnjačko nacionalno vijeće je usvojilo Odluku o pokretanju inicijative za rješavanje statusa Bošnjaka i statusa regije Sandžak.

Čitaj još:   JELENA Marković: Četnički vojvoda PODRIVA Ustav potpisivanjem tajnih sporazuma, Vlada i VDT da reaguju... (foto)

“Inicijativa naglašava uspostavljanje specijalnog stausa za Sandžak, kao optimalnog rješenja za sve narode koji žive u ovoj regiji i realizacija te inicijative je zapravo prioritetna za bošnjačku zajednicu”, naglasila je Curićeva.

A na pitanje šta očekuje od vlasti u Srbiji i Crnoj Gori povodom ove inicijative i koliko su daleko spremni da idu u cilju njene realizacije Curić je odgovorila da je inicijativa zasnovana na potrebi za suživotom, saradnjom, mirom i stabilnošću.

“Na temeljima pomenutih principa vodiće se i razgovori za njenu implementaciju. Zapravo srpski i crnogorski narod ovim ništa ne gubi, zadržava konstitutivnost, a Bošnjaci i Albanci, kojima su danas uskraćena mnoga prava, realizacijom ove inicijative dobijaju status ravnopravnog naroda. Očekujemo da će Srbija i Crna Gora shvatiti realnu potrebu za implementacijom ove inicijative. Podršku u njenom sprovođenju svakako očekujemo, jer bi to bilo vrlo razumno i u skladu sa evropskim principima o ravnopravnosti i poštovanju prava svakog čovjeka”, istakla je ona između ostalog…

Čitaj još:   MLADA I LIJEPA AMRA, MILIONERKA IZ SANDŽAKA...POKORILA HOLLYWOOD

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

Hrvati se izvinjavaju Bošnjacima zbog uvreda koje su došle iz Širokog Brijega !!

Mi se izvinjavamo čitavoj Bosni i Hercegovini zbog riječi pojedinaca Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši