IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NIJE SAMO LOŠA ISHRANA KRIVAC ZA VIŠAK KILOGRAMA: Vrijeme koje provodite NA SUNCU utiče na masne naslage, zvuči čudno… (foto)

Sunčani vitamn ili vitamin D pozitivno utiče na cjelokupno zdravlje organizma i na naše raspoloženje …

ISTANBUL: Regija, recepti, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 08. 08 .2019… 22: 57… NIJE SAMO LOŠA ISHRANA KRIVAC ZA VIŠAK KILOGRAMA: Vrijeme koje provodite NA SUNCU utiče na masne naslage, zvuči čudno…

Hronični nedostatak vitamnina D može da se pripiše savremenom načinu života jer sve manje vremena provodimo napolju…

Stručnjaci su dokazali povezanost između niskog nivoa vitamina D u organizmu sa gojaznošću. Studija je obuhvatila hiljadu žena i muškaraca između 45 i 65 godina, a usresredili su se na masti oko stomaka, trbušno potkožno masno tkivo i masnoću jetre.

Otkriveno je da žene imaju dosta veću povezanost između masti oko struka i niskog sadržaja vitamina D u organizmu. Kod muškaraca koji su imali nizak procenat vitamina D primijećena je masnoća stomaka i jetre.

Što je veća masnoća oko stomaka to je niži procenat vitamina D u organizmu.

Čitaj još:   "Krivokapić ne prestaje da blamira CRNU GORU"

Vitamin D aktivira i jača naš imuno-odbrambeni sistem – poboljšava naše raspoloženje jer podstiče proizvodnju serotonina (hormona sreće), čini nas vedrim, a san postaje bolji i duži.

Igra veoma važnu ulogu i u funkcionisanju imunog sistema, rasta ćelija, smanjenju upala i regulaciji krvnog pritiska, dok nedostatak dovodi do deformisanja kostiju, preloma i sličnih problema sa kostima.

Simptomi poput umora i iscrpljenosti mogu da ukazuju na nedostatak vitamina D, pa je bolje da obogatite vašu ishranu namirnicama koje ga imaju u sebi u većim količinama.

Hrana koja je bogata vitaminom D je masna riba (losos, sardina, haringa), crveno meso, džigerica, žumanca i žitarice...

http://ibalkan.net

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši