IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ULCINJ: Prosjaci opsijedaju i mještane i turiste… (foto)

Najviše prosjače djeca od Ulcinja do Tivta…

ULCINJ: Crna Gora, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, petak, 09. 08 .2019… 11: 59… ULCINJ: Prosjaci opsijedaju i mještane i turiste…

Turisti, ali i mještani Ulcinja redovno doživljavaju neprijatnosti, nerijetko i agresivno ponašanje prosjaka. Ovaj problem na gradskim ulicama lokalna vlast godinama ne može u potpunosti da eliminiše…

Ulcinj godišnje posjeti na desetine hiljada turista, a prizor koji se sigurno ne može zaobići je prosjačenje po ulicama, piše jedan crnogorski portal…

Gotovo je postala tradicija da su svake turističke sezone prvi koji turiste dočekaju na samom ulasku u grad upravo prosjaci koji čim ljeto počne, organizovano dolaze u Ulcinj.

Osim onih kojima je mjesto boravka u najjužnijoj opštini, prosjaci stižu i iz drugih crnogorskih gradova, a nije mali broj ni onih iz zemalja okruženja. Turisti, ali i mještani redovno doživljavaju neprijatnosti, nerijetko i agresivno ponašanje prosjaka.

Taj problem na gradskim ulicama lokalna vlast godinama ne može u potpunosti da eliminiše.

U Komunalnoj policiji kažu da prosjačenje predstavlja višegodišnji problem koji se zasada, uprkos pokušajima, kvalitetno ne rješava. Ističu da nije u isključivoj ingerenciji organa lokalne samouprave zbog čega nemaju mogućnost da spriječe prosjake. Osim te službe, ovom pojavom više se bave policija i Centar za socijalni rad.

“Prosjačenjem se uglavnom bave maloljetna lica zbog čega su te institucije nadležne, a mi možemo samo da, shodno ograničenim ovlašćenjima pomažemo. Tu se, prije svega, misli na pružanje logistike i obezbjeđivanja prevoza za lica za koja se utvrdi da nemaju boravak u našoj opštini. Dakle, pomažemo u vraćanju tih lica u mjesta iz kojih dolaze”, objašnjavaju iz te opštinske službe.

Rukovodilac Područne jedinice Centra za socijalni rad Mehmet Meto Duraku smatra da je u pitanju delikatan problem, pojava koju je teško iskorijeniti.

Čitaj još:   ZBOG PARTISKOG ZAPOŠLJAVANJA: Bošnjaci, građani drugog reda u opštini ULCINJ... (foto)

“Mi konstantno radimo na prevenciji, posebno sa maloljetnicima. Stalno razgovaramo sa njihovim roditeljima, ali to ne daje uvijek očekivane rezultate. Prosjaci se vraćaju na ulice, najčešće oni koji nijesu iz Ulcinja. Djelo je teško dokazivo posebno kada se radi o navođenju na prosjačanje”, objašnjava Duraku.

On poručuje da će se uprkos teškoćama kontinuirano raditi na suzbijanju prosjačenja.

Proteklih godina na teritoriji Crne Gore evidentirano je na stotine osoba koje se organizovano bave prosjačenjem. Među prosjacima najviše ima djece romske nacionalnosti. Mehmeti kaže da je praksa pokazala da se djeca često zloupotrebljavaju.

“Nedavno smo imali nekoliko akcija tokom kojih je utvrđeno da su se maloljetna lica bavila prosjačenjem. U takvim slučajevima preduzimamo mjere ako su djeca sama i zbrinjavamo ih. Obavještavamo nadležne centre uloliko imamo saznanja odakle su. U slučaju odraslih takođe se utvrđuje mjesto boravka i ukoliko nijesu iz Ulcinja obezbjeđuje se njihov transport u mjesto odakle dolaze. Nažalost, oni se nakon nekoliko dana ponovo vraćaju”, objašnjava Duraku…

Čitaj još:   RECEPT ZA Dobar grah ili pasulj daleko se čuje: Biće to čorbast braon ili bijeli sa suhim rebrima... (foto)

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši