SARAJEVO: Klanjan bajram-namaz, počeo najradosniji praznika širom dunjaluka… (foto)

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Centralna bajramska svečanost održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji na Baščaršiji i predvodio ju je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović…

SARAJEVO: Regija, Zanmljivosti, vijesti, nedelja, 11. 08 .2019… 06: 59…SARAJEVO: Klanjan bajram-namaz, počeo najradosniji praznika širom dunjaluka… 

DANAS JE Početak najradosnijeg blagdana svih muslimana – Kurban-bajrama…

Centralna bajramska svečanost održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji na Baščaršiji i predvodio ju je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, čestitavši nakon obavljene molitve i hutbe svim vjernicima Bajram.

Bajram-namaz jutros je klanjan i u Sultan Ahmedovoj džamiji u centru Zenice gdje se okupilo više hiljada vjernika.

Bajram-namaz je jutros klanjan u svim džamijama Medžlisa islamske zajednice Zenica, a vjernici su svoje molitve obavljali i na obližnjem trgu u centru grada…

Imam Sultan Ahmedove džamije Enes ef. Beganović obratio se vjernicima u predbajramskoj hutbi.

U džamijama širom Tuzlanskog kantona jutros je klanjan bajram-namaz. Tradicionalna bajramska svečanost za Muftijstvo tuzalansko upriličena je u džamiji Kralja Abdullaha u Tuzli gdje se okupio veliki broj vjernika.

Čitaj još:   SARAJEVO ETO Ciglu po ciglu i kuću mu preselili na drugu stranu Miljacke...

Bajram-namaz je predvodio i hutbu održao muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović koji je rekao da su se vjernici u proteklim danima pripremali za ibadete Hadža i kurbana.

Kurban-bajram – blagdan prinošenja žrtve ili Hadžijski-bajram – vrijeme obavljanja hadža je najznačajniji islamski blagdan. Mubarek dani padaju na 10. dan zadnjeg mjeseca lunarnog kalendara. Kurban-bajram se obilježava četiri dana.

Muslimani u Bosni i Hercegovini i regionu blagdan tradicionalno provode u krugu porodice, dočekuju i obilaze familiju, prijatelje i komšije, te drugog dana Bajrama obilaze šehidska mezarja.

Nakon klanjanja bajram-namaza pristupa se žrtvovanju kurbana, a kurbansko meso se dijeli onima koji su u potrebi, komšijama i porodici. Premda, kurbane kolju vjernici boljeg imovinskog stanja.

Jedna trećina kurbana se zadržava za sebe i rodbinu, druga trećina se dijeli prijateljima, a treća daje ljudima slabog imovinskog stanja.

Ovaj dan je poseban i za vjernike koji su otišli da obave hadž. Mekka, Medina, brdo Arefat i druge lokacije u Saudijskoj Arabiji ovih su dana u centru pažnje. Ove godine je iz BiH otišlo više od 1.600 hadžija. 

Čitaj još:   SARAJEVO Demobilisani borci dali rok od jednog sata da "zakažu sjednicu"...

Redakcija regionalnog portala iBalkan.net svim muslimanima želimo da ove mubarek dane provedete u miru, zdravlju i sreći sa svojim najbližima. Bajram Šerif Mubarek Olsun…

http://ibalkan.net

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši