IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

“SLOVENAČKI ARKAN”: Patrolira sa NAORUŽANIM GERILCIMA na granici i širi strah… (foto)

Andrej Šiško se ponovo našao u centru pažnje javnosti regiona, kao predvodnik paravojne organizacije muškaraca sa maskama i u uniformama koja “brani” Sloveniju od migranata…

LJUBLJANA: Slovenija, Crna Hronika, Putovanja, vijesti, nedelja, 11. 08 .2019… 07: 59… “SLOVENAČKI ARKAN”: Patrolira sa NAORUŽANIM GERILCIMA na granici i širi strah…  

Radi se o veoma kontroverznoj ličnosti u čijem životu se prepliću politika, vojska, fudbal, ali i kriminal, zbog čega ga pojedini upoređuju sa Željkom Ražnatovićem Arkanom...

Šiško je rođen 1969. godine u Kopru, ali se njegova prodica preselila u Maribor dok je bio beba.

Tamo je završio Srednju turističko ugostiteljsku školu, a u vrijeme dok ju je pohađao, osnovao je i ilegalnu Antikomunističku organizaciju Slovenije (AKOS) i vojno krilo Slovenačke oslobodilačke armije (OSA), a kasnije i Front za nezavisnu Sloveniju.

Prvi put se našao u zatvoru dok je služio vojsku u JNA, zbog svađe sa komandantom.

Za vreme rata u SFRJ bio je jedan od organizatora Slovenačke garde koja je sarađivala sa obaveštajnom službom Slovenačke teritorijalne odbrane.

Tamo je završio Srednju turističko ugostiteljsku školu, a u vreme dok ju je pohađao, osnovao je i ilegalnu Antikomunističku organizaciju Slovenije (AKOS) i vojno krilo Slovenačke oslobodilačke armije (OSA), a kasnije i Front za nezavisnu Sloveniju…

Prvi put se našao u zatvoru dok je služio vojsku u JNA, zbog svađe sa komandantom.

Za vrijeme rata u SFRJ bio je jedan od organizatora Slovenačke garde koja je sarađivala sa obavejštajnom službom Slovenačke teritorijalne odbrane.

Andrej Šiško je 1992. godine uhapšen pod sumnjom da je pokušao ubistvo, kada je optužen da je ostavio eksplozivnu napravu ispod automobila biznismena Milana Klementa, a vjeruje se da mu je u tome pomagao vođa Slovenačke nacionalne stranke Zmago Jelinčič.

Četrnaest godina kasnije Šiško je pravosnažno osuđen na godinu i deset mjeseci zatvora zbog pokušaja ubistva. Hapšenje se dogodilo pred kamerama lokalne televizije tokom predizborne rasprave u septembru 2008. godine.

Čitaj još:   DRAMA I TRAGEDIJA U SARAJEVU: Osoba pala sa zgrade i poginula, policija na terenu... (foto)

Sledeće godine tadašnji premijer Slovenije Borut Pahor, u jednom od najbizarnijih političkih incidenata u novijoj slovenačkoj istoriji, Šiška je posjetio u zatvoru, pokušavajući da ga ubjedi da njegova Stranka slovenačkog naroda (Stranka Slovenskog Naroda) ne počne sa prikupljanjem potpisa za referendum o pristupanju Slovenije NATO-u. Pahor nije uspio da ga ubjedi, ali svejedno partija čiji je Šiško bio član nije mogla da prikupi dovoljno potpisa za održavanje referenduma.

Pored političke karijere, Šiško je bio i vođa navijačke grupe Viole koji podržava FK Maribor, a neko vrijeme i član upravnog odbora kluba.

Poslednjih 14 godina Šiško je takođe radio kao šef Hervardija, nacionalističkog pokreta koji promoviše teoriju o “mletačkom poreklu Slovenaca” i otvoreno koketira sa idejama krajnje desnice, piše “Total njuz Slovenija”…

U prošloj predsjedničkoj trci, održanoj 2017. godine, Andrej Šiško bio je kandidat za predsjednika, ali je od početka smatran totalnim autsajderom.

Osvojio je 2,21 odsto glasova. Međutim, jasno je da je na njegovu kampanju imao veliki uticaj Donald Tramp. Naime, on je nosio crveni bejzbol kačket tokom cjele kampanje, sličan onom Trampovom.

– U Sloveniji, mi gledamo na problem migranata slično kao i Tramp – rekao je on jednom prilikom, piše “Politiko”.

Trenutno je na čelu ultradesničarske partije Pokret za ujedinjenu Sloveniju, koja nije dio parlamenta, a takođe je osnovao “Štajersku stražu”, za koju kaže da nije paravojna organizacija, već “grupa ljudi koji brane svoju zemlju od migranata”.

– Budući da svaka zemlja mora imati svoje odbrambene i bezbjednosne snage, koje su u stanju da obezbjede javni red, mir i kontrolu granica, osnovali smo Štajersku stražu – rekao je on…

Iako je slovenačka policija još u septembru prošle godine dobila prijave protiv pripadnika Štajerske straže, a i sam Šiško je tada uhapšen sa još jednim saradnikom, oni se ovih dana ponovo mogu vidjeti kako naoružani i maskirani patroliraju u blizini granice sa Hrvatskom.

Novinar Dela, koji je bio sa pripadnicima Straže u njihovom kampu, tvrdi kako ga zabrinjava činjenica da policija ni jednom u tri dana nije obišla kamp i proverila šta se tamo dogadja. 

Čitaj još:   ANKARA Erdogan: Ko izabere partnerstvo s teroristima, reći ćemo doviđenja...

– Dodatni problem su maskirane osobe. Tvrde kako su maskirani jer bi mogli imati problema na poslu ako se vide njihova lica. Znači li to da rade u državnoj službi? Vojsci ili policiji? -zapitao se novinar navodeći da nije dobio odgovor...

izvor Delo.sl

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši