IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VRELO LJETO A MUČE VAS ZNOJENJE: Samo OVO je potrebno da unosite u organizam, i da pijete redovno… (foto)

Pretjerano znojenje, zbog velikih vrućina ili stresa može se ublažiti prirodnim ljekovima- otkriva ih nutricionista Rik Hej…

ISTANBUL: Regija, Recepti, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti.. ponedeljak, 12. 08 .2019… 23: 39… VRELO LJETO A MUČE VAS ZNOJENJE: Samo OVO je potrebno da unosite u organizam, i da pijete redovno… 

Hej savjetuje unošenje vitamina B, jer on smanjuje stres koji dovodi do pojačanog znojenja, kao i smanjen unos alkohola i kofeina. Takođe, treba uzimati laganu hranu i voće, kao što su grožđa i lubenice, za koje je potrebno manje napora da se svari.

– B vitamin reguliše hormone i drži nivo stresa pod kontrolom. Često, kada se znojimo, budemo nervozni zbog znoja i “fleka” koje se stvaraju na odjeći. Tada se još više povećava temperatura našeg tjela, pa postajemo anksiozni i podložniji stresu. Sve to vodi do pojačanog znojenja – kaže Hej.

B vitamin tu ima ključnu ulogu, jer povezuje endokrini i nervni sistem koji imaju važnu ulogu u reakciji na stres. Kada smo pod stresom taj hormon radi pojačano. Nekoliko studija je pokazalo da vitamini B6, B9 i B12 pomažu u regulisanju nivoa stresa.

Čitaj još:   Preminuo i drugi policajac Davor Vujinović

Magnezijum je takođe “borac” protiv pojačanog znojenja, jer ako nemamo dovoljno magnezijuma i kalcijuma onda nervi gube kontrolu nad otvaranjem i zatvaranjem pora kroz koje izlazi znoj. Magnezijum pomaže da se organizam navikne na dnevni stres.

– Kada se znojimo gubimo dosta magnezijuma. To vodi do pojačanog znojenja, pa je potrebno nadoknaditi ga. Jedite tamno zeleno povrće, orahe i sjemenke kako biste nadoknadili magenzijum, a jaja na oko i pivski kvasac za vitamin B. Oni su dobri za vaš nervni sistem i pomažu vam u regulaciji znojenja – rekao je Hej.

Ženama koje su u menopauzi preporučuje se korišćenje biljke šisandre, koja reguliše noćno znojenje i valunge.

Jedite voće i povrće za užinu. Uživajte u lubenici, grožđu, dinji, ali i krastavicama, celeru i rotkvicama.

Ne potcenjujte moć žalfije koja rešava ovaj problem godinama. Ona je prirodni izvor flavonoida i polifenola što je čini velikim antioksidansom i antibakterijskim sredstvom.

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši