IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

OD DANAS: Ko zapali cigaretu u Crnoj Gori u zatvorenom prostoru plaća “globu” od 20.000 eura… (foto)

Zakon uvodi totalnu zabranu pušenja u javnim, zatvorenim prostorijama, a izuzeci su samo kazina…

PODGORCA: Crna Gora, Ekonomija,, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 14. 08 .2019… 12: 59… OD DANAS:Ko zapali cigaretu u Crnoj Gori u zatvorenom prostoru plaća “globu” 20 000 eura…

Vlasnicima lokala i restorana ostavljena je mogućnost da za pušače odrede prostoriju isključivo za tu namjenu koja mora biti izolovana, površine veće od 10 metara kvadratnih, ali sa ograničenjem od 20 odsto radnog, odnosno javnog prostora…

Svaki treći odrasli stanovnik Crne Gore konzumira duhanske proizvode, po čemu je Crna Gora evropski rekorder. Podaci Svjetske zdravstvene organizacije ukazuju da broj pušača u Crnoj Gori iz godine u godinu raste.

Država je u više navrata i uz komprmise sa ugostiteljima pokušavala da ograniči upotrebu duhana, ali takva rešenja nisu dala rezultate.

Prvi zakon o zabrani pušenja je usvojen 2004. godine, ali nije primhenjivan, dok je novim propisom iz 2012. godine vlada obavezala vlasnike ugostiteljskih objekata u kojima se konzumiraju cigarete da plaćaju takse.

Vlada je motiv usvajanja novog propisa obrazložila motivom očuvanja zdravlja i činjenicom da dosadašnja rešenja nisu dala rezultate.

Čitaj još:   PREMIJER VOĐEN STRAHOM OD BOGA: Nestankom Amfilohija, Krivokapić izgubio tlo pod nogama

Ministar zdravlja Kenan Hrapović je ranije rekao da je inicijativa za ovaj zakon uslijedila zato što dosadašnji akti koji uređuju ovu oblast nisu dali očekivane rezultate…

“Neslavna statistika koja Crnu Goru stavlja u sami vrh po broju konzumenata duhanskih proizvoda mora biti motiv više da ograničimo njihovu upotrebu i kreiramo zdraviji ambijent za crnogorsko društvo i naraštaje koji treba da znaju da samo zdrav čovhek može da doprinese zajednici u kojoj živi. Ministarstvo će stoga istrajati u svojoj namheri, a to je doslijedna primjena svake zakonske odredbe”, saopštio je ranije crnogorski ministar zdravlja Kenan Hrapović.

Prema podacima Ministarstva zdravlja u Crnoj Gori od raka pluća godišnje oboli oko 400 osoba, dok lječenje jednog pacijenta državu košta oko 70.000 eura godišnje.

Pored toga podaci Instituta za javno zdravlje Crne Gore govore da duhan konzumira svaki deseti malolhetnik starosti od 13 do 15 godina.

izvor Cdm

Čitaj još:   OLUJA NOSILA LJUDE: Prevrnula kamion na auto putu u Hrvatskoj... (video)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši