IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Svečana akademija za Bajram: Tandir i Šešeljev radikal Zoran Despotović u Prijepolju… (foto)

Drugog dana Kurban-bajrama čelnici Islamske zajednice u Srbiji i Stranke pravde i pomirenja (SPP) tradicionalno su u prijepoljskom Domu kulture organizirali Svečanu bajramsku akademiju…

PRIJEPOLJE: Candžak, Crna Hronika, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 14. 08 .2019… 16: 59…  Svečana akademija za Bajram: Sa radikalima, Tandir i Šešeljev radikal Zoran Despotović u Prijepolju…

Akademiji je prisustvovao predsjednik Mešihata muftija Mevlud ef. Dudić sa saradnicina, a među gostima je bio i predsjednik Općine Prijepolje Dragoljub Zindović.

Ovoga puta uočljivo je bilo da je u prvom redu, odmah do Samira Tandira i Mevluda Dudića, sjedela srpska delegacija predvođena Zindovićem iz SNS-a i Stankom Kijanovoćem iz SPS-a. Međutim to nije sve, rame uz rame sa Tadirom u prvom redu sjedio je i poslanik Šešeljevih radikala u Skupštini Srbije Zoran Despotović. Despotović je predsjednik Zlatiborskog Okružnog odbora radikala i član Predsedničkog kolegijuma Srpske radikalne stranke.

Prisutnima su obratio Samir Tandir, koji je u ime domaćina istakao da se dobro uvijek dobrim vraća.

“Ovo je prava slika našeg Prijepolja na koji smo ponosni. Ono u šta vjerujemo, za to se trebamo žrtvovati. Bajram nas duhovno uzdiže ali i obavjezuje na brigu o porodici, prijateljima, komšijama. Molim vas da u ovim prazničnim danima se podsjetimo odgovornosti o bližnjem svome. Ako ste u mogućnosti da nekome pomognete, uradite to a to je osjećaj koji nas čini ljudima. U emanet smo dobili od naših očeva, djedova, pradjedova da u Prijepolju u slozi žive dva većinska naroda, i taj odnos trebamo prenijeti našoj djeci i ova akademija ima za to cilj. Naše probleme niko neće riješiti ako ih sami ne riješimo. Naša je obaveza prema ovoj državi i regiji i ovom gradu takva da ga moramo njegovati. Za sam kraj Bajram Šerif Mubarek Olsun svima”, rekao je Tandir...

Predsjednik Općine Dragoljub Zindović čestitao svima prisutnima Bajram, a onda ukazao na značaj međusobnog poštovanja i zajedništva.

Čitaj još:   IZUDIN BAJROVIĆ PROZVAO ENISA BEŠLAGIĆA: "Došao je u Sarajevo da tezgari na Danima dijaspore i sad proziva Christiana Schmidta zbog visoke plaće!" (foto)

“Praznici služe da se okupimo, zbližimo, veselimo. I ljubav i radost se povećavaju kada se dijele. Zbog toga je važno zajedništvo. Mi u Prijepolju to dobro znamo. Nas opšti cilj treba biti zajedništvo, tolerancija, poštovanje ljudskih prava a posebno vjerskih sloboda. Mi zaista njegujemo ove vrijednosti”, kazao je Zindović.

U svom obraćanju muftija Dudić je naglasio da je ponosan na svoju braću muslimane u Prijepolju koji na ovakav način promovišu islam. Također je ponosan i na harmoniju i odnos gradskih vlasti prema Islamskoj zajednici.

“Zavidim vam kao što majka zavidi svom djetetu zbog uspjeha i ovakvog skupa, ali i međusobnog odnosa i poštovanja i dodao da je Prijepolje primjer multikulturalnosti. Želim da budemo braća po Ademu i Havi – Adamu i Evi i da budemo potomci Habilovi, a ne Kabilovi, jer Habil je širio mir, dobrotu i ljubav, nasuprot Kabila koji je ubio. Zato je predsjedniku Zindoviću mjesto ovdje sa svojim muslimanima, građanima Prijepolja. I hvala mu na tom odnosu i poštovanju prema nama”, kazao je muftija Dudić…

Čitaj još:   DRAMA U HRVATSKOJ: Otoku LASTOVO, isključili telefon i internet, uskoro će i struju…

Izvor: Sandzacke.rs 

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši