IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ZDRAVLJE U BIH: TINEJDŽERI OPASNO DUVAJU, Polovina redovno koristi nargile… (foto i video)

DUGO VREMENA Vlasti su nemoćne zbog zastarjelog zakona…

SARAJEVO: Regija, Crna Hronika, Putovanja, Ekonomija, Zanimljivosti, utorak, 29. 08 .2019… 11: 49… ZDRAVLJE U BIH: TINEJDŽERI OPASNO DUVAJU, Polovina redovno koristi nargile…

U Federaciji BiH, gotovo polovina mladih između 14 i 16 godina probala je nargilu, odnosno aromatizovani duvanski proizvod.

Na području Sarajeva dostupan je u blizu 100 ugostiteljskih objekata.

Svjetska zdravstvena organizacija godinama upozorava da su nargile štetne jednako kao i cigarete, ali ih zakon u Federaciji ne prepoznaje kao duvanski proizvod.

Stari zakon je donesen još ‘98., a na usvajanje novog, koji bi uveo zabranu maloletnicima, još se čeka.

Pušenje nargile (kod nas poznata i kao šiša) postao je pomodarski trend, posebno prisutan kod mlađih osoba. Izgleda kako mnogi nisu svjesni štetnosti konzumiranja aromatiziranog duhana (često se miješa sa aromama različitog sušenog voća/jagoda, banana, ananas, kivi, kokos…).

Kada je u pitanju opća ovisnost o supstancama, bitno je napomenuti da postoji razlika između legalnih i ilegalnih droga, jer se jako puno konzumira alkohol u kombinaciji u sa drugim psihoaktivnim supstancama. Pored toga u upotrebi je i druga legalna supstanca nargila i ima velike zdravstvene posljedice o kojima mladi ne razmišljaju. 

Čitaj još:   Ko plaća ekskurzije ministarke Bratić i fotografisanje sa srpskom zastavom

Nargila je moderna droga među mladim ljudima koja prelazi u rasprostranjenu naviku, a navika koja se dugo upražnjava prelazi u ovisnost, a to je onda bolest, tvrdi direktorica JU Zavoda za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo Nermana Mehić – Basara.

“Primarna namjena nargile je da opusti, sedira, popravi raspoloženje. No, mladi danas nargilu koriste nemilice, nekada i više puta u toku dana. Moramo naglasiti da jedna doza nargile je ravna 20 duhanskih cigareta.

Iz navedenog razloga nadležni Inspektorat sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije je u skladu sa svojim obavezama i ovlaštenjima pripremio Inicijativu nadležnim instutucijama za donošenje nove zakonske regulative, koja će efikasnije tretirati ovu problematiku…

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši