IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Svaki inspektor u CG imaće svoja zaduženja: Kako će se kontrolisati zabrana pušenja… (foto)

PODGORICA: Crna Gora, Ekonomija, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 29. 08 .2019… 11: 52…  Svaki inspektor u CG imaće svoja zaduženja: Kako će se kontrolisati zabrana pušenja…

U Crnoj Gori je 14. avgusta stupio na snagu Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda kojim se strogo zabranjuje pušenje u zatvorenom. Za one koji prekrše odredbe utvrđene zakonom predviđene su novčane kazne i do 20 hiljada eura.

Uprava za inspekcijske poslove nadziraće sprovođenjem zakona i to preko zdravstveno-sanitarnih, turistčkih i tržišnih inspektora. Svaki inspektor imaće svoja zaduženja. Inspektori koji budu zaduženi da kontrolišu da li se poštuje Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda izaći će na teren 14. septembra…

Danas je iz UIP-a pojašnjeno da će sanitarni inspektor kontrolisati zabranu pušenja i obavezu isticanja oznake za zabranu pušenja u javnim prostorima kao što su: vrtići, škole, fakulteti, igraonice za djecu, domovi kulture, pozorišta, sportske sale, prostori u kojima se obavlja trgovinska djelatnost i proizvodnja, skladištenje i promet hrane, domovi za smještaj učenika i studenata, domovi za smještaj starih lica, sredstva javnog prevoza i drugim javnim prostorima, kao i u svim radnim prostorima.

Sanitarni inspektor kontroliše proizvodnju i uvoz duvanskih proizvoda (cigarete, cigarilosi, rezani duvan, duvan za lulu, duvan za žvakanje, duvan za šmrkanje-burmut i druge duvanske prerađevine), elektronskih cigareta i biljnih proizvoda za pušenje, kao i primjenu Zakona u odnosu na sadržaj nikotina, katrana i ugljenmonoksida.

Čitaj još:   PRESTANITE I VI: Puši se sve manje, ali još uvijek previše

Obaveza zdravstvenog inspektora biće da kontroliše zabranu pušenja i obavezu isticanja oznake za zabranu pušenja u objektima u kojima se obavlja zdravstvena djelatnost, proizvodnja, kontrola i promet ljekova i medicinskih sredstava u kojima ne može biti određena prostorija za pušenje.

“Izuzetak- zdravstvena ustanova za smještaj mentalno oboljelih lica može imati određenu prostoriju za pušenje”, navode u UIP-u.

Zadatak zdravstvenog inspektora biće i da kontroliše zabranu reklamiranja i sponzorisanja duvanskih proizvoda, zabranu pušenja duvanskih proizvoda prilikom nastupa u medijima i zabranu objavljivanja u štampanim medijima fotografija ili crteža lica koja puše.

“Turistički inspektor kontroliše zabranu pušenja u javnom prostoru namijenjenom zajedničkom boravku ljudi, koji se odnosi na ugostiteljske objekte, u kojima se pružaju usluge smještaja, pripremanja i usluživanja hrane (pića)”, ističu u UIP-u.

Za kršenje zakonskih odredbi predviđene su novčane kazne za pravno lice u iznosu od 500 eura do 20.000 eura, te za odgovorno lice u pravnom licu,odgovorno lice u državnom organu,organu državne uprave, organu uprave i organu lokalne samouprave, organu lokalne uprave i službi u iznosu od 100 eura do 2.000 eura, za preduzetnike u iznosu od 150 eura do 6.000 eura.

Novčanom kaznom u iznosu od 30 eura do 1.000 eura kazniće se za prekršaj fizičko lice ako:
– puši u radnom ili javnom prostoru i izlaže druga lica sekundarnom duvanskom dimu, suprotno ovom zakonu,
– puši u sobama i apartmanima za smještaj gostiju,koje poslodavac nije odredio i istakao oznaku da je u tim sobama i apartmanima pušenje dozvoljeno,
– lice mlađe od 18 godina života prodaje duvanske proizvide…

Čitaj još:   NOVI PAZAR: Sa pištoljem krenuo u kafanu, policija pronašla pištolj i 15 metaka...

izvor Cdm.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši