IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

IZGLEDA, MILE PRIPREMA TEREN ZA BIJEG: Ide na noge Putinu, BESRAMNO podilazi predsjedniku Rusije…

Mile Dodik izjavio je da Vladimir Putin dobro razumije situaciju u BiH, čak detaljno, na čemu mu je zahvalan, dodajući da očekuje da će sljedeći susret sa Putinom biti uskoro…

BANJA LUKA: BiH, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, utorak 03. 09 .2019… 08: 02… IZGLEDA, MILE PRIPREMA TEREN ZA BIJEG: Ide na noge Putinu, BESRAMNO podilazi predsjedniku Rusije…

Mile Dodik je za “Ruski reporter” rekao da je daleko od realnosti mogućnost da BiH uvede sankcije Rusiji, te da bi on odbio članstvo u EU ako bi to bio uslov ulaska u Uniju. 

“Briga o poštivanju tog prava nam je ogromna pomoć od Rusije. Zahvalan sam Rusiji i za podršku, prije svega, u UN i Savjetu bezbjednosti, jer se tako može čuti i naš glas”, rekao je Dodik i zahvalio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu. 

Komentirajući ocjene pojedinih američkih instituta da Rusija podržava srpski separatizam u BiH i da priprema rat po “ukrajinskom scenariju”, Dodik je kazao da su to besmislice, stereotip koji se koristi za mobilizaciju zapadne publike protiv “zlih Rusa koji samo treba da prođu Balkan i eto ih odmah u Washingtonu”. 

Mile Dodik je kazao da Rusija uvijek izjavljuje da podržava ustavni poredak BiH i nikada nije učinila ništa da destabilizuje ovu zemlju, niti je preduzimala akcije koje bi se mogle ocijeniti kao udar na ustavni poredak BiH. 

Čitaj još:   Zvižudicima i uvredama u Nikšiću, dočekan predsjednički kandidat JAKOV Milatović... (foto)

“Ako se neko ovdje miješa, to nisu Rusi. Veoma bih volio kada bi Rusija došla ovdje i bila protivteža zemljama Zapada, ali se to ne dešava. Zapadu ne smeta da stalno kritikuje Rusiju, a pri tome se sami aktivno miješaju u naše unutrašnje stvari, formiraju Oružane snage BiH kao vojsku NATO-a, a ne naroda ove zemlje. Rusija ništa slično ne radi. SAD se miješaju u sistem bezbjednosti BiH, a ne Rusi. Tako da je to prosto nevjerovatna laž”, poručio je Dodik. 

Dodik je ocijenio da evropska perspektiva BiH teoretski može da postoji, ali u realnom životu je daleka i gotovo neostvariva, te podsjetio na probleme u Evropi od “Brexita”, do migrantske krize, destabilizacije eura, “ukrajinske krize”, zbog čega se ne može očekivati da EU brzo sprovede politiku proširenja. 

“I ovdje se osjeća umor. Narod u Republici Srpskoj je već umoran od EU. EU više ne asocira na neku korist, nego na zvanične strukture i njihove pozicije”, rekao je Dodik. 

Govoreći o BiH, Dodik je ponovio da je BiH privremena, kao i Dejtonski sporazum, te da je realna perspektiva da se dođe do razlaza “po linijama, koje su opredijeljene Dejtonskim sporazumom”. 

“Hrvati i Bošnjaci će se lako razići, jer ne mogu normalno da žive zajedno. Ono što ostaje moglo bi se nazvati Republika Srpska, Herceg-Bosna i Bosna, a između njih bi se mogla organizovati neka vrsta saradnje koja bi garantovala sva civilizacijska dostignuća – slobodno kretanje ljudi i dobara, da nema nikakvih ekscesa, a mi bi bili dobri susjedi”, kaže on. 

izvor agencije

Čitaj još:   "BAJRAK ANTIFAŠIZMA": Pitanja bez (zasad) Predsjednikovih odgovora... (foto)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši