IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

STIŽU JAPANSKI I KOREANSKI KOMARCI: Piju krv i NEPRIJATNO I STALNO GRIZU… (foto)

Japanski i korejski komarci pojavili su se na području Istre, da li će se preseliti na područje BiH i Srbije…

ISTANBUL: Regija, Crna Hronika, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, petak, O6. 09 .2019… 22: 59…  STIŽU JAPANSKI I KOREANSKI KOMARCI: Piju krv i NEPRIJATNO I STALNO GRIZU…

Ima li razloga za strah, japanski i koranski komarci zabilježeni na području Istre još uvijek nisu značajnije proširene vrste, iako se japanski komarac bilježi na širem području i moglo bi se reći da je riječ o vrsti koja se već odomaćila.

Ali, kako obitava na višim nadmorskim visinama, zasad ne treba očekivati veću najezdu u naseljenijim područjima – izjavio je dr sc Nediljko Landeka, upravnik hrvatskog Odeljenja za deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, kako prense mediji cijelog regiona.

Kako kaže dr Landeka, radi se o innvazivnim, odnosno uvezenim vrstama, koje mjenjaju biološku ravnotežu, slično kao i većina uvezenih vrsta. Čim se neka od njih pojavi u prirodi, ulazi u nacionalni program praćenja a koji bilježi u kom broju i kojm brzinom se razmnožavaju, kao i da li predstavljaju opasnost po stanovništvo.

Čitaj još:   BEOGRAD- PRVIH 10 PACIJENATA ZARAŽENIH koronavirusom PRIMLJENO NA SAJAM...

Ipak, po rječima Landeke, veća opasnost prijeti od azijskog komarca.

– Za nas je, zapravo, najveći problem azijski tigrasti komarac, budući da je potencijalni prenosnik žute groznice, denga virusa i virusa Chikungunya groznice i rasprostreo se po celoj Hrvatskoj.

Za njega svi već znamo da neprijatno grize. Slične napasti su i japanski i korejski komarac, a osjetljivije osobe mogu imati i snažniju reakciju – kaže dr Landeka...

izvor agencije

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši