IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SUADA POSTALA OHRIDSKI BISER…

Danas će se nakon polučasnovnog koncerta u Internacionalnoj večeri završti 26. po redu Festival “Ohridski trubaduri”, jedan od najznačajnijih međunarodnih muzičkih događaja u Makedoniji i Regionu koji još uvijek čuva i brani čast Festivala i pokazuje svoju vitalnost i kreativnu snagu..

Na festivalu su ove godine učestvovali popularni izvođači iz svih bivših jugoslovenskih republika, kao i iz Bugarske, Rumunije, Grčke, Švedske i Albanije.

Čast da otvore Festival pripalo je izvidjačima Folk muzike. Kao što reče umjetnički direktor folk dijela Festivala , poznati muzičar, Cane Petrov, lestvica je ove godine bila podignuta na veoma visoki nivo, da je pristiglo mnogo kompozicija i da se stručni savjet Festivala opredijelio za osamnest koje su izvedene u takmičarskom dijelu, birane su najbolje kompozicije.

Fenomenalno je bilo biti Novopazarac u Ohridu, na 26. Internacionalnom muzičkom festivalu „Ohridski trubaduri koji je od 5- 7. Septembra održan u gradu muzeju u prelijepom Ohridu.Od kako postoji ovaj festival, po prvi put na njemu je nastupio jedan vokalni solista iz Novog Pazara i to u okviru Folk večeri 5. Septembra i osvojio zaista vrijednu nagradu.

Suada Karišik je blistala te večeri na velikoj sceni u centru Ohrida i izvodeći pjesmu „Svetot ljubav ke go spasi“ za koju je tekst napisao Ognjen Nedelkovski koji je svojevremeno pisao tekstove i za pokojnog Tošeta Proeskog, osvojila je drugu nagradu stručnog žirija i publike ovogodišnjeg festivala.

U konkurenciji osamnest vokalnih solista, kao jedini učesnik koji nije sa makedonskog govornog područja, otpjevala je izvanredno sjajnu pjesmu i osvojila drugo mjesto iza ovogodišnje pobjednice Festivala Katarine Brezeve koja je uz pomoć vokalnog sastava Sonata izvjela pjesmu „Bavčalak“ dok je treće mjesto pripalo nekadašnjim učesnicima šoua „Nikad nije kasno“ Elviru Ramiću i Barbari Jakovleski sa pjesmom „ Na jug e mojata ljubov”.

Čitaj još:   Premijerka Novog Zelanda dobija priznanje – Ključ grada Novog Pazara

– Ovo je sjajan osjećaj.Ohridski festival je svojom organizacijom, grandioznošću, zahtevnošću ali i pored svega toga istinskom festivalskom atmosferom pravo otkriće za mene koja živim u inostranstvu i pomalo sam daleko od dješavanja na eks jugoslovenskim prostorima.

Festival je za mene pravo otkriće i srećna sam da sam trud i rad, hadarenost i entuzijazam mog tima sa kojim sam radila na pripremi ove pjesme uspjela da ostvarim sjajan rezultat kojega poklanjam mom Novom Pazaru, porodici, prijateljima, saradnicima i svima onima koji su mi pružali podršku i koji su vjerovali u mene- rekla je poslije osvajanja drugog mjesta Suada Karišik.

Festival je i ove godine kao jedan od medijskih pokrovitelja pratila i Regionalna televizija Novi Pazar čiji je predstavnik ovoga puta bila urednica Senada Kalić i koja je bila u stručnom žiriju Festivala zatim Prva televizija koju je predstavljao novinar Zoran Maksimović kao i novopazarska proudkcijska kuća „Fes“.

Centralna bina Festivala je sa prostora starog grada i tvrdjave Dolmi Saraj premeštena tik dp jezera i ispred hotela Nova Rivijera koji je i jedan od generalnih sponzora festivala.

Ekipa produkcijske kuće „FES“ se zahvaljuje našem domaćinu Zoranu Stevoskom, izvidjačima ORB „Breg na mladosta“ komandantu brigade Tei i njenim drugaricama učesnicima akcije „Ribariće 2019“, zamjeniku gradonačelnika Ohrida Ristu Nikoleskom koji nam je rekao da je proces bratimljenja dva grada- Novog Pazara i Ohrida u završnoj fazi, te ljudima u organizaciji festivala pre svih njegovom osnivaču Gligoru Koprovu i svim ostalima koji su doprinjeli da festival, koji je do sada videjelo u 26 godina održavanja preko 200 miliona gledalaca sirom Balkana, Evrope i svijeta.

Čitaj još:   KAD JE DERBI DERBI

Time je uspjeh Novopazarke Suade Karišik veći i značajniji i sve čestitke na ostvarenom rezultatu i dostojanstvenom predstavljanju Novog Pazara, Sandžaka i Srbije na ovoj reviji istinskih majstora pjevanja.

Produkcijski tim „FES“ , Fehim Karišik i Senko Župljanin

http://ibalkan.net

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima Učenici petog Read more

Komentariši