IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KANGAL, Pravi džin na četiri noge…

Anadolijski ovčari su robusni, krupni i snažni psi. Imaju izuzetno razvijen njuh, kao i vid, te su izuzetni čuvari, veoma su spretni i brzi, a posebno su efikasni u lovu na predatore…

ISTANBUL: Regija, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 08. 09 .2019… 10: 02… KANGAL, Pravi džin na četiri noge…

Anadolijski psi spada u veoma stare rase, postoji čak 6.000 godina i najverovatnije je potomak snažnog lovačkog psa iz Mesopotamije. Rasa je kasnije razvijana u skladu sa posebnim okolnostima: klimom (veoma topla i suha ljeta i veoma hladne zime), stilom života (polunomadski i nomadski) i svrhom (čuvanje stoke i prelaženje velikih razdaljina na Anadolijskom platou).

Anadolski psi a regionalni portal iBalkan.net prati puno toga što se dešava na polju zaštićenih turskiha “anadolskih pasa čuvara”. Očito je da ne vole skučen prostor, pošto su navikli da prate stoku i da odlaze u lov na predatore prije nego što oni napadnu. Dobro se slažu s drugim životinjama pod uslovom da svako ima svoj prostor…

Kaže se da su turski psi. iznimno snažni, inteligentni, privrženi i odani vlasniku.. kada čuvaju stado ili imovinu izrazito su oštrog karaktera. Vukovi u sukobu s njima nemaju velikih izgleda…

U Turskoj svakako to su Kangal, Akbaš, Aksaray malaklis i Anadolijski ovčar…

Danas ćemo posvetiti pažnju onome koji je na pijadestalu među njima a to je svakako KANGAL…

Kako bi se zaštitili od napada divljih zvjeri ljudi na svojim gospodarstvima drže pse čuvare. Jedan od takvih neustrašivih pasa je i Kangal – turski ovčarski pas.

Osnovna uloga Kangala, u regiji svog postanka grada Sivasa i Istočne Anatolije, bila je zaštita stada ovaca od napada divljih predatora u različitim vremenskim i geografskim uvjetima. Danas je prisutan u svim dijelovima Turske gdje se obavlja ispaša stada. Namjena mu je i dalje ostala ista, a pokazuje iste osobine kao i njegovi preci.

Čitaj još:   NOVI DETALJI TURSKE POLICIJE o ubistvu Vukotića: JOVAN lažni pasoš nabavio na Kosovu- Dokumenta glasila na ime Predrag Popović...

Kangale krasi snažna konstitucija, pravokutni oblik tijela prekiven gustom dlakom, visine grebena 65-78cm. Ovi psi vrlo su odani svom gospodaru i u njegovom prisustvu potpuno mirni i dobroćudni. Kada čuvaju imovinu ili stado izrazito su oštrog karaktera, hrabri, brzi, neustrašivi i nepodmitljivi.

U svojoj otadžbini se koristi za odbranu od vukova, medvJeda i šakala, ali se poslednjih godina izvozi i u afričke zemlje, gde služi za odbranu od lavova, geparda i drugih divljih mačaka. Zbog zaštitničkog stava, odanosti i zbog toga što je nJežan s djecom, kangal se sve više može vidJeti i kao porodični čuvar, u čemu je veoma uspješan.

Kangal je standarde visine i težine za ovu rasu variraju, ali, u prosjeku, visina kangala je do 81 cm, a težina od 40 do 60 kg. Nešto je lakši nego druge vrste mastifa, pa je zahvaljujući tome brži i okretniji.

Kangal u trku može da dostigne brzinu od 50 kilometara na sat. I standardi boje su različiti po kinološkim klubovima, ali uglavnom je kangal krem boje, sa crnom „maskom” i tamnim ušima, a bijele fleke su dozvoljene samo na grudima i na vrhu repa, pri čemu krzno mora biti kratko i gusto.

Donji sloj krzna štiti od oštrih zima i jakog sunca, a gornji odbija kišu i snijeg. Kada čuvaju stado, kangali će pronaći najvišu tačku da bi ga nadgledali i radiće u paru ili timovima, u zavisnosti od veličine stada. Ovaj pas je sposoban da savlada vuka. Mirnog je temperamenta, samostalan, snažan i zaštitnički nastrojen, naročito prema djeci.

Čitaj još:   PUTNICI IZ "AUTOBUSA SMRTI": Vraćaju se iz Hrvatske avionom za Prištinu... (foto)

Na prostoru ex.yu ili balkana djeluje velika ljubav i pojedinačni pokušaji uzgajivača Kangala i koji posjeduje nekoliko pasa najboljih europskih radnih i eksterijernih krvnih linija. Njihov cilj je uzgajati prave Kangale – vrhunske pse koji plijene pažnju svojim izgledom i temperamentom.

Među onima koji su pokazali veliku ljubav prema svim vrstama Anadolski pasa čuvara u BiH je Dinko Agić koji je iz Tuzle…

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši