IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SARAJEVO: Održan protest LGBTIQ zajednice, učesnici se razilaze sa Trga BiH… (foto)

Na kraju povorke ispred učesnika pojavio se Damir Imamović koji je uz gitaru izveo akustičnu verziju sevdalinke “Snijeg pade na behar na voće”…

SARAJEVO: BiH, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 08. 09 .2019… 13: 02…  SARAJEVO: Održan protest LGBTIQ zajednice, učesnici se razilaze sa Trga BiH…

U Sarajevu je održan protest LGBTIQ zajednice pod sloganom “Ima izać'”.  Protest je održan bez incidenata, a policija je adekvatno odgovorila zadatku koji je bio stavljen pred njih.

U povorci koja se kretala od Vječne vatre Titovom ulicom do Trga Bosne i Hercegovine na Marijin Dvoru bilo je više stotina učesnika, a neke procjene govore da je u povorci učestvovalo i do tri hiljade osoba, koji su nosili brojne transparente, poput zastava duginih boja. Uzvikivali su neprestano slogan “Ima izać'” te pjevali dobro poznatu pjesmu “Ay Carmela”. 

Tokom povorke glavna ulica bila je blokirana kao i sve prilazne. Osiguvaralo ju je više od 1.000 uniformisanih policajaca, veliki broj policajaca u civilu i sve to uz podršku antisnajperske jedinice i zaštitara.

Učestvovao je i američki ambasador Eric Nelson čije je priključenje povorci propraćeno gromoglasnom podrškom. Jedan od učesnika iz Londona s kojim smo razgovarali nam je rekao da je porijeklom pola iz Srbije, a pola iz Hrvatske. Došao je podržati LGBTIQ zajednicu u Sarajevu odjeven u haljinu. On je rekao da će današnja povorka napraviti pomaka, ali da to sutra neće ništa značiti.

Čitaj još:   SARAJEVO: Velika akcija i pretresi na 20 lokacija, naredba za hapšenje policajaca... (foto)

-Jedan dan biti slobodan naspram 365 dana u Bosni nije neki uspjeh. Poenta je da svih 365 dana budemo slobodni, da na ulicu izađemo odjeveni onako kako to želimo – naveo je.

Pjevač Božo Vrećo je dodao da je danas važan dan za sve one koji žele biti u svojoj koži.

-Ovo je važan dan za nas koji želimo da volimo koga naše srce izabere i važan događaj za sve nas koji prihvatamo različitosti. Danas je velika proslava ljubavi – rekao je Vrećo.

Prvi bh. protest LGBTIQ zajednice, prema riječima organizatora, simbol je slobode okupljanja i jednakosti LGBTIQ populacije. Poručili su da im je dosta “svakodnevnog ponižavanja i tjeranja u četiri zida”.

izvor agencije

Čitaj još:   SARAJEVO I TO JE MOGUĆE: Parkirao na šinama, nisu vozili tramvaji...
PROGNOZA ZA PETAK: Oblačno, mjestimično sa pojačanom kišom…

U Bosni će danas biti pretežno oblačno, mjestimično sa pojačanom Read more

SARAJEVO Borci probili zaštitnu ogradu…

Vlada FBiH danas se izjasnila na upućene amandmane zastupnika u Read more

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

Komentariši