IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ŽENA MONSTRUM: UKRALA I PRODALA 5.000 DJECE, SVOJIM RUKAMA UBILA NJIH 500…

Ni 59 godina od smrti ŽENA MONSTRUM- Džordžije Tan, uspomena na nju ne blijedi, a najnoviji dokumenti i svedočanstva o ženi koja je masovno trgovala djecom u Americi pojavili su se proljetos – prvo kao epizoda dokumentarne radio serije “Criminal”, što je pokrenulo lavinu drugih sličnih medija koji obrađuju takve teme.

Džordžiji Tan “posao” je “cvjetao” 26 godina, od 1924. do 1950. godine. Procjenjuje se da je za to vreme otela, odnosno ukrala roditeljima oko 5.000 beba i preprodala ih novim porodicama. Djecu je krala onima od kojih je to bilo najlakše, naravno, od siromašnih porodica.

Imala je 33 godine kada se 1924. iz Misisipija doselila u Memfis u Tenesiju i dobila čelno mjesto u organizaciji za pronalaženje novih porodica nezbrinutoj djeci. Organizacija se zvala Tennessee Children’s Home Society i do tog trenutka svoj dio posla s nalaženjem usvojitelja naplaćivala je od novih roditelja 7 dolara za usvajanje na području Tenesija.

Skroman iznos služio dobrotvornoj organizaciji kako bi mogla da funkcioniše. Ali, Džordžiji Tan to je bilo previše skromno. Odjednom je eksplodirao broj usvojene djece. Ali ne bilo kakve i bilo gde.

Naknadno će se ispostaviti da je 80 odsto usvojene djece preko organizacije Džordžije Tan išlo usvojiteljima u Njujorku i Kaliforniji, u bogate dijelove Amerike. Pokazaće se i to da je njen biznis najbolje cvjetao od 1940. do 1950. kada je prodala oko 3.000j djece, što bi značilo skoro jedno dnevno.

Čitaj još:   Ispred Centralne banke BiH "terenskim vozilom" udarila dva pješaka na trotoaru... (foto i video)

Prodavala je samo bijelu djecu, a naročito dobru prođu na tržištu imali su mališani plave kose i plavih očiju. Vjerovatno ih je krala onim porodicama koje su ionako imale mnogo djece pa je bila uvjerena da neće ni primjetiti ako jedno nedostaje.

Kad bi se dočepala djeteta, prodavala bi ga dalje, a svoj biznis je čak i oglašavala u novinama. U ono vreme, imućniji bračni parovi iz Njujorka ili Los Anđelesa bili su spremni da plate velike svote samo kako bi mogli da usvoje dijete. Tako bi, preračunato u današnje vrednosti, za jedno dijete plaćali i po 70.000 dolara.

Dok je Džordžija plivala u novcu, strašan je podatak da su djeca u njenom Tennessee Children’s Home Society boravila u tako groznim uslovima da je tamo poumiralo čak 500 mališana. Razlog su bili glad, bolesti, zlostavljanje, hladnoća, a ponekad bi i sama Tan ubijala djecu koju su zakopavali u neoznačene grobove.

Jedino što je iz svega toga izašlo na dobro jeste to što je Džordžija Tan popularizovala ideju o usvajanju djece, koliko god to činila na krajnje nehuman način.

Čitaj još:   ŠEFKA BEGOVIĆ- LIČINA- ODLOMAK IZ PRIČE " EDEPSUZ"

izvor: agencije

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more

Komentariši