IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

RASKRSNICA PUTEVA: Megalopolis sa Bosfora vrata dva kontinenta… (foto)

Istanbul je jedini grad na planeti koji se prostire na dva kontinenta, a smatra se „vratima“ između Evrope i Azije…

ISTANBUL: Svijet, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 11. 09 .2019… 06: 22… RASKRSNICA PUTEVA: Megalopolis sa Bosfora vrata dva kontinenta…

Istanbul il Stambola na Bosforu je megalopolis u kom živi 18,5 miliona stanovnika, sa svojom raskošnom kulturnom zaostavštinom, nikad ne prestaje da fascinira.

Ljepota grada fascinira između ostalog jer je podignut na mjestu gdje se susreću istok i zapad, a kroz svoju historiju ponosito je nosio imena: Bizantion, Novi Rim, Konstantinopolj, Carigrad, Stambol i danas je to u konačnici Istanbul.

Oni koji su krenuli da ga bar donekle upoznaju je prva asocijacija na Istanbul da je to velika jedna od najvećih znamenitosti, nekadašnji najveći hram, Crkva Svete Sofije (Aja Sofija), koja je kasnije pretvorena u džamiju. Sa jedinstvenim kolažom od originalnih hrišćanskih fresaka i naknadno dorađenih islamskih arabeski i mozaika, njena unutrašnjost izgleda kao impresivni religijski vremeplov.

Tu su svakako ne samo jedna spoljašnjost koja ne dijeluje spektakularno, ali s obzirom na to da je gradnja započeta u VI stoljeću, jasno je kakvo je graditeljsko čudo bilo u to vrijeme.

Stambol i njegova moć se nalazi u blizini podzemnog kompleksa cisterni iz kojih se grad snabdjevao ali ne samo vodom, koja je dovođena kanalima iz obližnjih šuma. Izgrađena u vrijeme cara Justinijana, u VI stoljeću, ovaj čudesan tehnološki izum danas dijeluje kao impresivan podzemni hram u vodi.

Čitaj još:   Janjuš očajan: Moli majku Desanku da ga vodi kod hodže da mu skida sihire!

U blizini se nalazi Plava ili Sultan Ahmetova džamija, najveće islamsko svetilište u ovom dijelu svjeta– izgrađena u XVII stoljeću, podjednako impozantna i spolja i unutra i jedna je od najlepših džamija ovog dunjaluka. Cio svod prekriven je mozaikom koji se smatra jednim od najljepših primjera islamske umjetnosti dekoracije ornamentima.

Topkapi palata je jedno od najvažnijih historijskih svhedočanstava Istanbula je raskošna i velelepna. Stoljećima je ovo zdanje bilo sjedište sultana, koji su tu živjeli i obavljali važne državne poslove. Danas je pretvorena u muzej, sa brojnim svjedočanstvima o moći nekadašnjeg carstva i sjedištem SULTANA, a u okviru kompleksa nalazi se i harem.

Nije manje važno je znati da su sve znamenite građevine koncentrisane u starom jezgru grada poznatom kao Zlatni rog. Ukoliko mostom Galata ćuprije pređete na drugi, moderniji dio, tu ćete vidjeti sliku savremene Turske. Butici poznatih brendova, restorani, kafići poput onih u zapadnim zemljama, jasno govore o tome da se Turska približava Evropi ali u ostalom to za Tursku nije tolko ni bitno.

Tokom boravka u gradu, ne bi trebalo propustiti vožnju brodićem po Bosforu ili njegovom krstarenjem, koja je zaista spektakularna. Polazište je ispod mosta Galata.

Čitaj još:   ISTANBUL: Hiljade plivača, preplivalo Bosfor iz Azije u Europu... (foto)

ONI KOJI DOĐU JEDNOM DOĆIĆE MNOGO PUTA NANOVO ALI POD Obavezno probajte– baklave, u bezbroj varijanti, tulumbe, hurmašice, kadaifi i rahatluk koji se ovdje prave nije to samo delikates nego doživljeti djelić čkepota prostora i vremena…

http://iBalkan.net

ISTANBUL: Putnički voz izletio iz šina, 24 stradalih i 124 povrijedjenih…

Kontinuirano raste broj osoba smrtno stradalih osobe i povrijeđenih u Read more

ISTANBUL: Priveden kontraverzni vođa kriminalne grupe Adnan Oktar…

Tursko državno tužilaštvo u Istanbulu vosi opsežnu istragu protiv kriminalne Read more

Komentariši