IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VATIKAN: Papa vodi ozbiljnu politiku, ne mijenja stav o Kosovu… (foto)

KAO DA SE NIJE OČEKIVALO, Poslije razgovora u četiri oka, u Rimu sa Papom Franjom, Vučić potvrdio da Sveta stolica drži istu poziciju…

RIM: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 12. 09 .2019… 21: 52…  VATIKAN: Papa vodi ozbiljnu politiku, ne mijenja stav o Kosovu…

VATIKAN vodi ozbiljnu politiku i čuvaće svoje pozicije po pitanju Kosova i Metohije. Takođe, želi razgovore i mirno rešenje između Srba i Albanaca. Vidio sam papinu brigu za sve građane koji žive na Balkanu, i u našoj zemlji. Govorio sam o KiM i svetinjama, teškom položaju našeg naroda, pokušaju da se dođe do kompromisa, ali da je za tako nešto potrebno dvoje.

Ovo je neposredno poslije razgovora sa papom Franjom u četvrtak u Vatikanu izjavio Aleksandar Vučić, navodeći da će se držati pravila da se ne govori o tome šta je tokom susreta govorio papa.

Vučić je poglavaru Rimokatoličke crkve prenio da odnose Srbije i Svete stolice odlikuje podudarnost stavova po značajnim međunarodnim pitanjima, prije svega o zaštiti hrišćana i unapređenju njihovih ljudskih prava. Ukazao je, takođe, na izuzetan značaj zaštite prava srpskog i ostalog nealbanskog stanovništva na KiM, zaštite i obnove srpskog vjerskog i kulturnog nasleđa na KiM, a posebno pravoslavnih crkava i manastira pod zaštitom Uneska.

Čitaj još:   Predsjednik Republike Turske Erdogan: "OTVORILI SMO VRATA NOVE ERE" sve o sastanku sa Bajdenom... (foto i video)

– Izuzetno cijenimo principijelnu poziciju Svete stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i razumjevanje za poziciju Srbije utemeljenu na poštovanju međunarodnog prava – naglasio je Vučić i zahvalio na konstruktivnom pristupu Svete stolice tom pitanju. Prenio je i da prištinska strana, povlačenjem iracionalnih jednostranih poteza i konstantnim provokacijama, onemogućava bilo kakav dijalog i dogovor.

Što se tiče moguće posete Srbiji vrhovnog poglavara Katoličke crkve, Vučić je naveo da bi on volio da papa dođe, ali da je za to potrebna saglasnost SPC i da je to “uvijek pitanje za crkvu”. Istakao je da će prenijeti pozdrave pape patrijarhu Irineju, kao i da papa “izuzetno cijeni našeg patrijarha”, što je tokom razgovora u dva ili tri navrata ponovio…

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši