IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Dodik i ekipa se sprema na put, šta je cilj beogradskog sastanka sa Vučićem… (foto)

„Ovo je bezobrazluk, Islamofobične izjave Čovića i Špirića prešle su sve granice, Dodik kod Vučića opet ide po svoje mišljenje…“

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, petak 20. 09 .2019…  09: 02…  Dodik i ekipa se sprema na put, šta je cilj beogradskog sastanka sa Vučićem…

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, kazao je danas u Sarajevu da će se odazvati pozivu Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije za sastanak sa parlamentarnim strankama iz RS.

“Ne znam o čemu će se razgovarati i šta je tema razgovora. Svakako ću otići jer to je poziv predsjednika susjedne države. Vidjećemo o čemu će se razgovarati u Beogradu”, kazao je Šarović.

Na pitanje kako komentariše izjavu Dragana Mektića, člana SDS-a, koji je kazao da, da je on predsjednik SDS-a, ne bi išao na taj sastanak jer je, kako je rekao, Vučić učinio sve da odmogne SDS-u na prethodnim izborima, Šarović je odgovorio da on ne zna šta bi učinio Mektić, ali da će on otići put Beograda…

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik najavio je za subotu u 12 sati sastanak političkih predstavnika iz entiteta RS sa predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dodik je kazao i kako Deklaracija SDA predviđa novo teritorijalno uređenje BiH i da će u tom smislu ponovo afirmisati prava na samoopredjeljenje Republike Srpske.

Programska deklaracija SDA, usvojena prošle subote na kongresu, predviđa “državu BiH kao regionalizovanu, pravnu i socijalnu državu pod nazivom Republika Bosna i Hercegovina, sa tri nivoa vlasti – državnim, regionalnim i lokalnim, i u kojoj bi bio jedan predsjednik”.

Čitaj još:   EVAKUISAN SVJETSKI TRGOVINSKI CENTAR: Panika na ulicama Njujorka, policija izdala HITNO upozorenje građanima! (foto, video)

Svi čelnici stranaka iz RS danas su potvrdili da će se odazvati na Vučićev poziv, iako iz Beograda zvanično još nije potvrđeno održavanje ovog sastanka. Vučić je podsjetimo rekao da će “i dalje biti uzdržan”. Poručio je da će čekati odgovore zvaničnih institucija entiteta Republika Srpska i svih stranaka iz RS, te najavio da će poslije toga razgovarati sa predstavnicima stranaka kako bi „pronašli neku vrstu zajedničkog imenitelja“.

-Ne mislim da se bilo ko treba miješati u unutrašnje poslove BiH. Ni BiH se ne miješa u unutrašnje poslove susjednih zemalja. I to očekujem ako dođe to tog susreta u subotu, očekujem takve zaklljučke, takve poruke očekujem i od Aleksandra Vučića- rekao je  Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH i potpredsjednik SDA.

Dodik je iz Banja Luke poručio:

– Mi vjerujemo da Srbija kao potpisnica Dejtonskog sporazuma treba da zatraži izvještaj visokog predstavnika o njegovom radu i da ocijeni da li je taj rad bio u skladu sa Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH i da reaguje na ono što smo i mi danas ovdje zaključili, a to je da ćemo od potpisnica Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma tražiti da se ograde od visokog predstavnika i da zatraže njegovo ukidanje.

-Na sastanku u Beogradu razgovarano je o Aneksu 10, Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je predviđeno uvođenje visokog predstavnika, i njegovoj obavezi da i Srbiji, kao zemlji potpisnici, dostavlja izvještaj o radu, što se do sada nikada nije dogodilo-kazao je Dodik prije tri godine.

Visoka delegacija iz RS tražila je tada od Nikolića i Vučića podršku za neustavni referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH koji je održan 25. septembra 2016. godine u entitetu RS. Nikolić i Vučić, podsjećanja radi, nisu podržali njihov plan.

Čitaj još:   POSEBNO IZNENAĐENJE: Ulazi prava bomba, vrela je i svima će pomrsiti konce...

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši