IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

EKSKLUZIVNO: Saudijski PRINC prihvatio krivicu za ubistvo NOVINARA Kašoggija

Saudijski prestolonasljednik, princ Muhammed bin Salman izjavio je kako se ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija desilo pod njegovom odgovornošću te da on tu odgovornost i preuzima, javlja Anadolu Agency (AA).

Američka televizija PBS objavila je najavni video za program “Frontline”, koji producira i vodi novinar Martin Smith, a u kojem se nalaze isečci Salmanovih izjava vezano za ubistvo Jamala Khashoggija. Riječ je o materijalu koji će televizija emitovati 1. oktobra ove godine.

U najavnom videu nisu objavljene direktne izjave Salmana, već se mogu samo videti inserti bez tona. No, urednik Smith govori o tome šta je pitao Salmana i koji su bili njegovi odgovori.

Smith u videu ističe kako je Salmana pitao za njegovu ulogu u slučaju ubistva Khashoggija, na što mu je on odgovorio: “To se desilo pod mojom odgovornošću, i ja tu odgovornost preuzimam.”

Takođe je naveo kako je Salmana upitao: “Kako je moguće da se takvo nešto desi bez vašeg znanja?”, na što je Salman odgovorio: “U Saudijskoj Arabiji živi 20 miliona ljudi. Imamo preko tri miliona državnih službenika.”

Čitaj još:   NEVJERICA ŠIROM Turske: Poklonili pobjedu sretnijim Amerima... (foto)

A na pitanje, “Da li neko bez vaše dozvole može uzeti jedan od vaših aviona?”, Salman je rekao: “Imamo ministre koji prate moj posao. To je njihova odgovornost. Oni za to imaju ovlasti.”

Khashoggi je ubijen, a potom raskomadan od saudijskih operativaca ubrzo nakon što je ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra prošle godine.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdili. Potom su podigli optužnice protiv 11 osumnjičenih za ubistvo, a tamošnje tužilaštvo traži izricanje smrtnih kazni za pet prvooptuženih.

Anadolu Agency

Erdogan: Dan pred izbore pojasnio novi predsjednički sistem vlasti…

S obzirom da se približavaju izbori u Turskoj, predsjednik Redžep Read more

ANKARA: DANAS Počeli predsjednički i 27. parlamentarni izbori u Turskoj…

RANO DANAS U Turskoj se održavaju prijevremeni predsjednički i parlamentarni Read more

Lideri iz svih krajeva svijeta Erdoganu čestitali današnji izborni uspjeh…

Lideri iz svih krajeva svijeta uputili su čestitke predsjedniku Republike Read more

Komentariši