IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ŽAK ŠIRAK, Počasni građanin Sarajeva: Bivši Predsjednik Francuske, preminio u 86. godini… (foto i video)

ŽAK ŠIRAK Je došao na predsjedničku funkciju 1995. godine, rekao je Vašingtonu i Londonu, da moraju biti odlučniji kada je u pitanju vojna intervencija da se okonča rat u BiH…

PARIZ: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak 26.09…  14: 42… ŽAK ŠIRAK, Počasni građanin Sarajeva: Bivši Predsjednik Francuske, preminio u 86. godini…

Tokom posjete Sarajevu 1998. godine, Žak Širak se sastao s rahmetli Alijom Izetbegovićem

Bivši francuski predsjednik Francuske Žak Širak (Jacques Chirac) umro je danas u 86. godini.

Širak, koji je rođen 29. novembra 1932. godine, bio je francuski predsjednik u dva mandata, od 1995. do 2002. i od 2002. do 2007. godine.  

U februaru 2011. je bio proglašen počasnim građaninom Sarajeva… Gradski vijećnici Grada Sarajeva su ga na sjednici 1. februara 2011. izglasali sa 21 glasom za, dok je samo jedan vijećnik bio suzdržan.  

Status počasnog građanina je dobio jer je tokom dva predsjednička mandata dao izuzetan doprinos završetku rata i uspostavljanju mira u Bosni i Hercegovini i bio je inicijator formiranja snaga Evropske unije za brzu intervenciju, koje su odigrale značajnu ulogu u uspostavljanju mira u našoj zemlji. 

Čitaj još:   MAIDA Gorčević: Izražavam poštovanje prema svim ženama koje su se ikada usudile da uđu u politiku... (foto, video)

Komisija za izbor i imenovanja Gradskog vijeća obrazložila je da je Širak pokazivao otvorenost i razumijevanje za probleme s kojima se BiH susreće te posebno za potrebu približavanja BiH evropskim i međunarodnim institucijama.  

Tačno šest godina od početka opsade Sarajeva, 7. aprila 1998., Širak je stigao u Sarajevo u zvaničnu posjetu. Posjeta je imala dva glavna cilja, da potakne mir i proces pomirenja u Bosni i Hercegovini i da podrži francuske vojnike koji su tada služili kao SFOR-ove sile u Hercegovini. 

Žak Širaak je posjetio Sarajevo i Mostar 1998. godine kako bi pozvao na mir i pomirenje u Bosni i Hercegovini. Njegov prethodnik Francois Miterand prije toga je na nekoliko sati posjetio Sarajevo u junu 1992. kako bi pokušao ponovo otvoriti aerodrom u opkoljenom gradu da bi se dostavila humanitarna pomoć, međutim, nije uspio u toj misiji. 

Dva mjeseca kasnije Miterrand je rekao predstavnicima UN-a i Evropske unije koji su pokušavali zaustaviti rat da je on protiv zračnih udara na artiljerijske položaje Srba na brdima oko Sarajeva, zaustavivši vojnu akciju.

Čitaj još:   DAMIR Šehović i NIHAD Canović boravili u Njujorku, sreli se sa brojnom dijasporom... (foto)

Izvor: Agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši