IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NANA FATA Orlović DOBILA spor na Evropskom sudu za ljudska prava- Ukloniti CRKVU iz dvorišta!!!

NANA FATA dobila je spor na Evropskom sudu za ljudska prava protiv Bosne i Hercegovine u slučaju izgrađene crkve na njenom zemljištu u Konjević Polju.

Kako je navedeno u presudi, jednoglasno je odlučeno da je došlo do povrede člana koji se odnosi na zaštitu imovine. Dalje se navodi da Bosna i Hercegovina mora provesti naređenje o uklanjanju crkve sagrađene na zemlji preživjelih žrtava genocida u Srebrenici.

U današnjoj presudi vijeća u predmetu Orlović i drugi protiv Bosne i Hercegovine, Evropski sud za ljudska prava je, jednoglasno, odlučio da je došlo do povrede člana 1. Protokola broj 1. (zaštita imovine) uz Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

Sud je naročito utvrdio da je propust vlasti da ispoštuju konačne i obavezujuće odluke iz 1999. i 2001. godine kojima je utvrđeno pravo na povrat predmetne imovine u posjed podnositelja predstavke, a za koji Vlada nije ponudila nikakvo opravdanje, imao za posljedicu ozbiljno narušavanje njihovog prava na imovinu.

Čitaj još:   Turska: Svjedok pokajnik otkrio detalje iz Gulenovog dvorca u Pensilvaniji u SAD...

Potpuno bespravno Srpska pravoslavna crkva je u njenom dvorištu 1996. godine izgradila objekat koji i danas netaknut stoji na istom mjestu.

Ona je odlučno sama krenula u borbu protiv vjetrenjača, ali nakon bezbroj tužbi, ročišta i sudskih presuda u njenu korist, crkva još uvijek nije uklonjena.

U specifičnim okolnostima ovog predmeta, Sud je zaključio da odgovorna država treba da, bez odlaganja, a najkasnije u roku od tri mjeseca od kada ova presuda postane konačna, poduzme sve neophodne mjere kako bi osigurala izvršenje odluke CRPC-a iz 1999. godine i odluke Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica iz 2001. godine, uključujući posebno uklanjanje crkve sa imovine podnositelja.

Sud je jednoglasno odlučio da je Bosna i Hercegovina obavezna platiti na ime materijalne štete 5.000 eura prvoj podnositeljici predstavke i po 2.000 eura svim ostalim podnositeljima.

izvor: agencije

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more

Komentariši