IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Tokom posjete Erdogana, cilj je suverenitet i teritorijalni integritet BiH i otvaraje novih fabrika… (foto)

Ambasador Turske u Beogradu Tandžu Biglič kaže da će, tokom posjete Balkanu, predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarati sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem o novim projektima korisnim za dvije zemlje i najavljuje da će biti otvoreno šest fabrika…

ANKARA, BEOGRAD: Regija, Ekonomija, Zanimljivosti, vijesti, petak, 04.10…  08: 52… Tokom posjete Erdogana, cilj je suverenitet i teritorijalni integritet BiH i otvaraje novih fabrika… (foto)

“Predsjednik Turske nakon dvije godine opet dolazi u posjetu Srbiji. Ove godine je 140. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa između dvije zemlje, a prijateljstvo između dva lidera je na najvišem nivou. Ovo prijateljstvo se naravno odražava i na naše bilateralne odnose”, rekao je Biglič za medije…

Ekselencija RTurske u Beogradu je dodao da će tokom posjete biti položen kamen temeljac za izgradnju auto- puta Beograd- Sarajevo i rekonstrukciju puta Novi Pazar- Tutin, kao i da će biti otvoreno šest fabrika, u okviru investicija koje su započete 2017. godine.

“Pored toga, otvorićemo i projekte koje je realizovala TIKA, kao što je tvrđava Ram. Svakako će dva lidera razgovarati i o novim projektima korisnim za dvije zemlje”, rekao je ambasador.

On je naglasio da ekonomska i trgovinska saradnja između dvije zemlje raste svakim danom.

“Trgovinska razmena koja je pre dve godine iznosila 800 miliona dolara danas iznosi više od 1,3 milijarde dolara. Pojavljuju se i nove mogućnosti za saradnju”, rekao je ambasador.

Biglič je rekao da će u Sremskoj Rači, u prisustvu dva predsjednika i članova Predsjedništva BiH, biti položen kamen temeljac za izgradnju auto-puta Beogra Sarajevo, koji je predložen kao projekat tokom posjete predsjednika Turske 2017. godine.

Čitaj još:   PONOVLJENA KATAKLIZMA: Opet nevrijeme u Pljevljima, grad do kraja uništio usjeve... (foto, video)

“Radove ćemo započeti na deonici Sremska Rača-Kuzmin, čiji je izvođač turska kompanija “Tašjapi”, a pripreme na projektu deonice Požega-Kotroman su u toku. Pripreme za pomenutu dionicu biće završene 2020. godine, poslije čega ćemo započeti radove i u tom dijelu”, poručio je Biglič.

On je dodao da će tokom posete Erdogana biti održan i drugi sastanak Visokog savjeta za saradnju, a razgovaraće se i o bilateralnim odnosima i regionalnim dešavanjima.

“Za vreme posjete održaće se i poslovni forum na kome će prisustvovati oko 200 privrednika iz Turske, ali i trilateralni samit lidera Turske, Srbije i Bosne i Hercegovine”, rekao je on.

“Naš primarni cilj je bezbjednost i stabilnost na Balkanu. Pogrešno je tražiti druge motive iza želje Turske da unapredi ekonomsku saradnju sa Srbijom. Naš cilj je da proizvodimo i rastemo zajedno. Zar to nije prirodno?”, upitao je on.

Biglič je dodao i da Turska podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH, i poručio da bi do eventualnih izmjena Dejtonskog mirovnog sporazuma, moglo da dođe uz saglasnost svih zainteresovanih strana i pod nadzorom nadležnih međunarodnih institucija.

“Smatram da će rezultati trilateralnog samita lidera Turske, Srbije i Bosne i Hercegovine, koji će se održati tokom posjete predsjednika Erdogana, ostvariti konkretan doprinos cijelom regionu”, rekao je Biglič.

Čitaj još:   VELIKA AKCIJA SIPA- e: Pretresi i hapšenja na 15 lokacija u Bosni i Hercegovini... (foto)

Izvor Agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši