IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVI PAZAR: ISTORIJSKA UTAKMICA- JUGOPLASTIKA…

Skoro da nije teško odgovoriti na pitanje ko je protivnik Košarkaškom klubu Novi Pazar u istorijskoj, prvoj utakmici u ABA II ligi na parketu dvorane Pendik.Klub je osnovan 1945. godine i nosio je ime prelijepog grada pod Marjanom.

Dane najveće slave splitski „žuti“ su ostvarili pod imenom Jugoplastika, ime koje je proslavilo ovaj klub u periodu od 1967. do 1990. godine. Boje kluba tada su branili proslavljeni Rato Tvrdić,Damir Šolman, Petar Skansi, Vladimir Perasović, Luka Pavićević,Dino Radja, Petar Naumovski, Toni Kukoč, Željko Jerkov. Duje Krstulović, Duško Ivanović, Peter Vilfan i mnogi drugi…brrr, kakva košarkaška imena.

Klub su u tom vremenskom razmaku izmedju ostalih trenirali Zoran Slavnić, Božidar Maljković, Krešimir Ćosić, Petar Skansi i mnogi drugi. U tom periodu Jugoplastika je šest puta bila šampion i isto toliko puta vicešampion one velike Jugoslavije,pet puta pobjednik i pet puta finalista Kupa Jugoslavije,tri puta pobjednik Kupa evropskih šampiona i jednom finalista,finalista Kupa pobjednika kupova i dva puta osvajač Kupa Radivoja Koraća.

Danas je to košarkaški klub Split koji se takmiči u Prvoj ligi Hrvatske i u Drugoj jadranskoj ligi. Svoje utakmice KK Split igra u čuvenoj dvorani Gripe kapaciteta 6000 gledalaca a ukoliko je neka „jača“ utakmica onda igraju u Spaladijum areni koja prima skoro 11000 gledalaca. U svojoj novijoj istoriji KK Split jednom bio prvak Hrvatske i šest puta vicešampion, petostruki su pobjednici Kupa Krešimira Ćosića i dva puta finalisti, dva puta su osvojili triplu krunu.

Dakle u srijedu od 20,00 časova u dvoranu Pendik stiže KK Split, proslavljeni košarkaški tim iz grada nogometnog kluba Hajduk za koji su Novopazarci i onda u velikoj Jugoslaviji navijali a i danas navijaju, iz grada velikog Olivera Dragojevića i grada koji je dao toliko sjajnih košarkaša na koje smo svi, u onoj zajedničkoj domovini, bili ponosni.Biće nam čast i zadovoljstvo da ih ugostimo, da će vjerujem u publici biti i jedan Damir Šolman koji u Novom Pazaru ima dosta prijatelja, ali da će biti i još nekih proslavljenih imena košarkaškog sporta iz grada pod Marjanom.

Čitaj još:   ISPOVJEST REMZIJE ZORNIĆ: SESTRA MI JE UMRLA ZBOG NEISPRAVNIH APARATA... (foto)

Biće to istinski sportski dogadjaj za Novi Pazar, jedna od onih utakmica koja je više od igre jer predstavlja ostvarenje jednog sna-košarkaškog sna…

http://ibalkan.net

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima Učenici petog Read more

Komentariši