IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

AMERIČKI MEDIJI: “Trump je Erdoganu dao ZELENO SVJETLO za napad na Siriju”!

Otkad je Trump povukao američku vojsku sa sjevera Sirije, nakon telefonskog razgovora s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, turska invazija otvorila je novi veliki frontu u osmogodišnjem sirijskom sukobu. Međunarodna zajednica kritizirala je potez američkog predsjednika.

“Imamo jedan od tri izbora: poslati hiljade vojnika i pobijediti vojno, pogoditi tursku finansijski sa sankcijama, ili posredovati u dogovoru između Turske i Kurda”, napisao je Trump u četvrtak na svom Twitter profilu. 

“Nadam se da možemo posredovati”, odgovorio je američki čelnik u Bijeloj kući na pitanje novinara o mogućim opcijama.

Tursko ministarstvo odbrane objavilo je da su turska vojska i njezini saveznici među sirijskim pobunjenicima u noćnim operacijama ubili 49 kurdskih militanata, njih 277 sveukupno. Dodalo je kako je u četvrtak poginuo jedan turski vojnik.

Kurdi tvrde kako se opiru napadu. Najmanje 23 borca Sirijskih demokratskih snaga (SDF), koje predvode Kurdi, ubijeno je, kao i šest boraca pobunjenika koji su u savezu s Turcima, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Čitaj još:   SRPSKI MEDIJI I ”OTVORENI BALKAN”: JAKOV Milatović potvrdio da sprema Crnu Goru za ”srpski svet”... (foto)

NATO članica Turska tvrdi kako je operacija nužna za sigurnost na granici od paravojske YPG koju smatra terorističkom grupom zbog veza s militantima koji se decenijama bore protiv centralnih vlasti u Turskoj. U tim sukobima poginulo je više od 40 hiljada ljudi.

Ankara planira i stvoriti “sigurnu zonu” za povratak miliona izbjeglica u Siriju.

izvor: slobodnabosna.ba

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

Komentariši