IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ERDOGAN, IZ ANKARE POSLAO, PORUKU LIDERIMA ZAPADA: “Vidite Bosnu, onda stanite pred ogledalo…”

ERDOGAN JE kazao i da ako teroristi polože oružje, uklone postavljene mine te se povuku s područja po dubini od 35 kilometara od turske granice, time odmah prestaje provođenje operacije “Izvor mira”…

ANKARA: Svijet, Ekonomija, Zanimljivosti, srijeda 16: 10… 18: 02…  ERDOGAN, IZ ANKARE POSLAO, PORUKU LIDERIMA ZAPADA: “Vidite Bosnu, onda stanite pred ogledalo…”

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Ankari kako one zemlje koje su razvile ISIS kao projekat, podržavale ga i de facto usmjeravale, danas sebe predstavljaju najvećim ISIS-ovim neprijateljima.

U fokusu njegovog obraćanja bila je operacija “Izvor mira” na sjeveru Sirije, čiji je cilj da se eliminacijom terorističkih elemenata osigura turska granica te spriječi uspostava terorističkog koridora.

Naglasio je kako Turska korak po korak napreduje u operacije “Izvor mira”, te kako je turska vojska za osam dana operacije od terorista oćistila prostor od 1.220 kvadratnih kilometara.

Dotaknuvši se tvrdnji iz pojedinih zemalja da turska vojska vrši napade na civile na sjeveru Sirije, Erdogan je rekao: “Turska nikada u svojoj historiji nije izvršila masakr nad civilima, niti bi to ikad učinila.”

“Hoćete li da vidite masakre civila, pogledajte Arakan, pogledajte Bosnu, stanite pred ogledalo”, poručio je Erdogan zapadnim zemljama.

Dotaknuvši se i borbe protiv terorističke organizacije ISIS nastavio je:

Čitaj još:   UŽAS: Lopov ušetao u pekaru i ukrao kutiju s novcem za bolesnu djecu u predgrađu BEOGRADA... (foto, video)

“Zemlje koje su ISIS razvile kao projekat, finansijski ga podržale i de facto usmjeravale, danas nam se predstavljaju kao najveći neprijatelji ISIS-a. Međutim, mi vrlo dobro znamo ko u svemu ovome ima kakvu ulogu.”

Kritikovao je Arapsku ligu zbog navoda koje je uputila u vezi s operacijom koju Turska s ciljem neutralizacije terorističke prijetnje provodi na sjeveroistoku Sirije.

“Arapska ligo, koliko ste vi primili izbjeglica iz Sirije? Vi ste Siriju izbacili iz organizacije i sada pokušavate provesti neki projekt vraćanja Sirije kako biste napakostili Turskoj“, poručio je Erdogan.

Podvukao je kako je Turska, u kontekstu operacije “Izvor mira, uradila ono što je morala, te kako predati se, nikada nije bila opcija za njegovu zemlju i njegov narod.

“Predati se, nikada nije bila opcija za Tursku i turski narod. Mi smo učinili ono što smo morali. Zajedno s našim narodom podigli smo zastavu borbe. Narodu koji je svoju državu formirao pod parolom ‘ili nezavisnost ili smrt’, ništa drugo nije ni pristajalo”, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik je kazao i da ako teroristi polože oružje, uklone postavljene mine te se povuku s područja po dubini od 35 kilometara od turske granice, time odmah prestaje provođenje operacije “Izvor mira”. “Ne borimo se mi protiv niti jednog naroda u Siriji. Mi se uz sirijski narod borimo protiv nasilnika”, rekao je Erdogan…

Čitaj još:   ERDOGAN: "To što ste uradili ne može naštetiti vezama Turske i NATO- a!" (foto, video)

Izvor agencije

Erdogan: Dan pred izbore pojasnio novi predsjednički sistem vlasti…

S obzirom da se približavaju izbori u Turskoj, predsjednik Redžep Read more

ANKARA: Erdogan položio svečanu zakletvu, dočekan ružama…

Redzep Tajip Erdogan položio je svečanu zakletvu za mandat prvog Read more

ANKARA Erdogan predstavio kabinet od 16 ministara…

Predsjednik Turske Redzep Tajip Erdogan je, nakon što je prethodno Read more

Komentariši