IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

AKADEMIJA Godišnjica smrti Velikog lidera koji je BiH učinio mnogo većom i značajnijom… (foto)

Večeras je u Narodnom pozorištu u Sarajevu u organizaciji Muzeja “Alija Izetbegović“ održana akademija povodom 16. godišnjice smrti prvog predsjednika nezavisne RBiH Alije Izetbegovića…

SARAJEVO: BiH, Putovanje, Zanimljivosti, vijesti, subota 19: 10… 22: 52…   AKADEMIJA Godišnjica smrti Velikog lidera koji je BiH učinio mnogo većom i značajnijom…

Danas je vrlo važno govoriti o Aliji Izetbegoviću posebno sa ove vremenske distance kada vidimo njegov značaj za BiH, njegove političke ideje i njegovu filozofsku misao…

Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture “Preporod“ Sanjin Kodrić je istakao kako je Alija Izetbegović još za života postao historija, a da je njegovo ime prerastalo u simbol.

-Taj jedan ljudski život, taj jedan ljudski vijek, kao i da nije bio samo život jednog čovjeka, samo jednog iz cijelog ovog naroda, već kao da se u to jedno vremenski ograničeno ljudsko življenje u metaforičkom smislu naselila historijska sudbina čitavog tog naroda, historijska sudbina Bosne i Bošnjaka. Jer, nije li historija i Bosne i Bošnjaka upravo jedno golemo, stoljećima dugo nastojanje da se ostane i opstane ovdje, u svojoj zemlji, u svojem biću, u onome gdje jesi i što jesi, historija i progona i tamničenja, ili historija uskraćivanja i zabranjivanja, historija borbe i osvajanja slobode, i historija njezina ponovnog gubljenja, i ponovnog njezina osvajanja, historija uvijek nekih novih nesreća i padova, i historija uvijek nekih novih uzdizanja i kretanja naprijed, uprkos svemu-kazao je Kodrić.

Čitaj još:   NASILJE NAD STRANIM TURISTIMA NA UZURPIRANOJ PLAŽI PLOČE: Upotpunjavanje aferaškog dosijea kontroverzne braće Carević... (foto, video)

Glumac Emir Hadžihafizbegović se u obraćanju prisjetio trenutaka koje je provodio u društvu Alije Izetbegovića te je kazao da se tek nakon vremenske distance može shvatiti privilegija koju čovjek ima time što je poznavao ličnost poput Izetbegovića.

-Izetbegović je bio čovjek, ako ga dobro slušate, a privilegija je to bila, koji je imao tu melečku auru i uvijek me impresionirala njegova univerzalna misao- kazao je Hadžihafizbegović.

Izetbegovićev narativ o Bosni je Hadžihafizbegović uporedio s bolju nad Latinskom Amerikom koju je u svojom narativu imao dobitnik Nobelove nagrade za 1982. godinu Gabriel Markes.

 -Ja imam osjećaj da je Izetbgović sve te govore pisao, a da ih je Markes samo čitao- kazao je Hadžihafizbegović.

U umjetničkom dijelu programa nastupio je hor Pantanima, a glumci Mirza Mušija i Aldin Omerović su čitali odlomke iz djela Alije Izetbegovića i monodrame “Bukagije“.

Akademiji su prisustvovali članovi porodice Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović sa suprugom Sebijom, kćerke Lejla Akšamija i Sabina Berberović, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, te drugi zvaničnici, predstavnici vjerskih i diplomatskih zajednica, kao i veliki broj građana...

http://iBalkan.net

Čitaj još:   SARAJEVO: Osnovana Fondacija “Alija Izetbegović”
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

Godišnjica rođenjarođenja Alije Izetbegovića: Čovjek kojeg narod BiH uvijek ima na srcu…

Cvijeće na Kovačima položio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši