IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NIKOLA KOJOJ, BEZ DLAKE NA JEZIKU: Odlazim iz Srbije, vlada ludilo, mi smo bijednici… (foto)

Nikola Kojo, govori o profesiji, društveno- političkom stanju u regionu, a ekskluzivno otkrio da seli iz Srbije, kao i da je odustao od saradnje s bh. rediteljem Pjerom Žalicom…

SARAJEVO: Regija, Putovanje, Zanimljivosti, srijeda, 23: 10… 13: 52…  NIKOLA KOJOJ, BEZ DLAKE NA JEZIKU: Odlazim iz Srbije, vlada ludilo, mi smo bijednici…

Srbijanski glumac Nikola Kojo je u 40 godina uspješne karijere nanizao veliki broj uloga, a besprijekoran talent doveo ga je na poziciju miljenika među rediteljima i producentima.

U razgovoru za medije, između ostalog, je govorio o svojoj profesiji, društveno-političkom stanju u regionu, a ekskluzivno nam je otkrio da seli iz Srbije, kao i da je odustao od saradnje s bh. rediteljem Pjerom Žalicom.

Nikolu Koju zatekli smo u Tuzli koja je ove godine po osmi put u mjesecu oktobru mjesto promocije jugoslavenske kinematografije kroz Tuzla Film Festival (TFF), koji se profilirao u izuzetno značajan filmski događaj u regionu. Kojo je proteklih godina pratio razvoj ovog umjetničkog projekta, a kako ističe, pokretanje TFF-a bilo je veoma hrabar i veoma važan potez, jer je ovo jedini festival koji se bavi filmovima iz cijele bivše Jugoslavije.

“On se bavi filmom ljudi koji razumiju zajednički jezik i koji su nekada živjeli zajedno, a trebali bi biti dobri susjedi. Osim umjetničke, mislim da je misija ovog festivala da spaja ljude koji se bave istim zanatom, odnosno istom umjetnošću. Kao glumac, reditelj i producent volim doći na ovaj festival, upoznati mlade ljude iz drugih geopolitičkih okruženja, jer ove državice su meni i dalje smiješne. Rođen sam u onoj velikoj Jugoslaviji i sebe smatram, ne Jugoslavenom, već kosmopolitom”, Kojo u razgovor za medije…

Drag je gost u svim gradovima u regionu, a sve dijelove bivše Jugoslavije doživljava kao svoje. Priča nam da je nostalgičan kada je riječ o vremenu koje je bilo puno optimizma, kultura, umjetnost i sport su bili važni, lijep život je bio na prvom mjestu, a političari nisu postojali.

Čitaj još:   Prijetnje smrću Nikoli Koji, tužilaštvo ne reaguje...

Neko će taj titoistički period nazvati diktaturom, naravno bilo je i tu opasnih stvari, ali ni blizu ovog ludila koje postoji sada i multiplicirano je u svakoj od ovih državica. Izuzetno je teško vratiti optimizam koji je postojao u ranijoj državi, a mi bijednici živimo po pravilima liberalnog kapitalizma. Moramo da poštujemo sve što poštuju visokorazvijene države Evrope i svijeta, a sami po sebi smo još uvijek, na svaki mogući način, osakaćeni i osiromašeni”, ističe Kojo.

izvor agencije

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši