IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

OVO MJESTO U SRBIJI ĆE POSTATI SVETIŠTE SVIH ČETNIKA ???

U strogo poverljivim dokumentima Državne bezbjednosti koji su izazvali buru poslednjih dana u Srbiji nalaze se i izveštaji o ubistvu Dragoljuba Draže Mihailovića, četničkog vođe u Drugom svjetskom ratu.

“Četnički vođa Draža Mihailović ubijen je 17. jul, dan kada su Lenjinovi boljševici pobili carsku porodicu Romanov. Nakon presude 15. jula 1946. godine, na 30 metara od Doma garde na Topčideru, gdje je održavano suđenje, u podzemnom skloništu, u ponoć 17. jula, sjekirom su iskasapili generala, udarajući ga besomučno, a potom su mu odsjekli i lijevu ruku. Na šatorskom krilu su izneli tijelo na gornju stranu dvorskog kompleksa i pokopali u zemlju blizu crkve”, stoji u dokumentu kojeg su objavili beogradski mediji. 

– Međutim, i pored fotografije mrtvog Mihailovića na kojoj se vidi odsječena ruka i pored mape mjesta njegovog groba koja je rukom iscrtana, dugo se tvrdilo da je Draža streljan i sahranjen na Adi Ciganliji – dodaju izvori, navodeći da u arhivama nema informacija da li je četnički vođa samo privremeno pokopan na tom mjestu, odnosno da li je tijelo vađeno i premješteno ili možda potpuno uništeno kasnije.

Čitaj još:   URA predlaže povećanje i srazmjernih penzija... (foto)

Komisija za istraživanje njegove smrti nikada nije završila posao, iako je kao jedna od mogućih lokacija pominjan i Bijeli dvor, a ne samo Ada.

– Iz više informacija mi je potvrđeno da je Draža sahranjen na Topčideru, što se precizno vidi i na mapi, a tu informaciju sam dao Draganu Vlahoviću, u to vrijeme članu komisije. Međutim, Vlahović je u međuvremenu umro i cijela istraga je stala. Kasnije sam kontaktirao njegovu porodicu da pokušaju da se nađu te informacije i slike mrtvog Draže. Mnogo kutija sa dokumentacijom je Vlahović držao, ali toga, nažalost, nije bilo. To je originalna fotografija, dok je Ranković tražio da se uništi negativ – tvrdi Samardžić.

izvor: SB

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

Komentariši