IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

“Mali Šengen” dobija zeleno svjetlo u BiH…

“Veliki Šengen mogao bi biti model kako postaviti stvari u zoni ‘malog Šengena'”, smatra naš sagovornik…

SARAJEVO: Region, Ekonomija, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, petak, 25: 10… 17: 55… “Mali Šengen” dobija zeleno svjetlo u BiH…

Riječ je o deklaraciji za unapređenje regionalnog ekonomskog prostora koju su nedavno potpisali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, te makedonski i albanski premijeri Zoran Zaev i Edi Rama, pozivajući i ostale zemlje regiona da im se pridruže.

Cilj je omogućiti potpuno i slobodno kretanje ljudi, robe, kapitala i usluga u cijelom regionu, odnosno ukloniti granične kontrole i druge prepreke slobodnom kretanju unutar zone slobodne trgovine – CEFTA za sve zemlje Zapadnog Balkana, najdalje do 2021.godine…

Inicijativa između ostalog predviđa mogućnost prelaska granica sa ličnom kartom, priznavanje diploma i jednaku mogućnost rada sa stečenim kvalifikacijama, u svim zemljama regiona. Takođe, omogućiće se nesmetan protok roba, bez zadržavanja na granicama, što je posebno značajno ako se ima u vidu da prema podacima Svjetske banke, kamioni na graničnim prelazima unutar zapadnog Balkana godišnje provode oko 26 miliona sati.

Stav ministra Šarovića je da Savjet ministara BiH treba da podrži ovu inicijativu u najkraćem mogućem roku, uz procjenu da će njeno stupanje na snagu snažno uticati na ekonomski rast svih zemalja regiona.

Prema njegovom mišljenju, inicijativa bi doprinijela većoj ekonomskoj i trgovinskoj saradnji u regionu zapadnog Balkana, efikasnosti i konkurentnosti kompanija, te slobodnom tržištu i trgovini.

Uspostavljanje zone “malog Šengena” moglo bi biti prihvatljivo i za sve zemlje zapadnog Balkana, jer, prema našim informacijama, inicijativa podrazumijeva manje od onoga što je zagovarao predsjednik Srbije Vučić prije dvije godine o carinskoj uniji.

Čitaj još:   MIGRANTI ZAUZELI PRIVATNU KUĆU, POLICIJA REAGOVALA: Vidite urnebesni OBRAČUN... (VIDEO)

Upućeni izvori tvrde da je “mali Šengen” kompromis i na sredini onoga što su očekivanja većine regionalnih zemalja – unapređenje trgovine, bez čvrstog vezivanja.

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane Zijad Bećirović mišljenja je da je ideja o uspostavljanju “malog Šengena” jedan od rijetkih pozitivnih događaja u regionu kada se radi o međudržavnoj saradnji.

“Slobodan protok ljudi, roba, usluga i kapitala je ključno civilizacijsko dostignuće ukoliko želimo da unaprijedimo naše međusobne odnose i osiguramo svekoliki prosperitet ljudi na ovim prostorima”, kazao je Bećirović u razgovoru za Vijesti.ba.

Kako je ocijenio, ova ideja predstavlja nadgradnju, odnosno optimizaciju Centralno-evropskog sporazuma o slobodnoj trgovini CEFTA.

“Mislim, da će se čak i oni koji nemaju namjeru da u ovome učestvuju, a radi se o Crnoj Gori, morati na kraju uključiti, jer nijedna vlast neće moći izdržati pritisak domaće javnosti, odnosno da sebi priušti da u ovome ne sudjeluje. To je dobitak za sve”, ističe naš sagovornik...

Izvor agencije

Čitaj još:   BANJA LUKA: Četiri nova slučaja koronavirusa u BiH...(foto)
BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

ZA DANAS MALO SUNCA, SUTRA PRIPREMITE KAPUTE…

REGION Balkana a na području Bosne i Hercegovine nastavlja se Read more

DANAS NESTABILNO S PLJUSKOVIMA I GRMLJAVINOM…

LJETO SE BAŠ ZAINATILO: Evo gdje će, kada i koliko Read more

Komentariši