IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

U NEDJELJU SPAVAMO SAT DUŽE- Počinje zimsko računanje vremena

Ljetno računanje vremena završava u nedjelju, 27. oktobra 2019. godine, pomjeranjem kazaljki za jedan sat unazad, te će vrijeme u 3 sata biti računato kao 2 sata.

Dok traju rasprave o tome u kojoj vremenskoj zoni ostati kada EU ukine pomjeranja sata 2021. godine, u nedjelju, 27. oktobra, još jednom ćemo preći na zimsko računanje vremena i kazaljke vratiti sat unazad, a mnogi se pitaju kako je uopšte došlo do zimskog i ljetnog računanja vremena. 

Ideja da se pomjeranjem sata stvori privid dužeg dana stara je više od 200 godina, ali nestašica uglja širom Evrope natjerala je Njemačku i njenu saveznicu Austrougarsku da tokom 1916. godine tako počnu da štede energiju, a to su uskoro učinile i ostale zemlje, piše Gardijan.

Protivnici pomjeranja sata, odnosno ljetnog računanja vremena, tvrde da se tako zapravo ne štedi energija, budući da je manja potrošnja u domaćinstvima u večernjim satima “nadoknađena” u jutarnjim.

Studije pokazuju da ljudi ne spavaju stavrno “sat dulje” kada se sat vraća unazad, ali da sat sna manje prilikom prelaska na ljetno računanje vremena štetno utiče na spavanje i nekoliko nedjelja kasnije.

Čitaj još:   KRIJU OD JAVNOSTI: Znate je kao Ildu Šaulić a PRAVO IME JOJ JE... (foto)

Kako je Evropski parlament izglasao da se pomjeranje sata ukine do 2021. godine, Gardijan piše kako bi to moglo dovesti do još jedne zavrzlame sa Brexitom, budući da bi Sjeverna Irska i Irska pola godine mogle da budu u različitim vremenskim zonama, i na sve imale još i “vremensku granicu”.

Dakle, u nedjelju u tri sata kazaljke treba pomjeriti sat unazad tako da se vrijeme u tri sata računa kao dva, a zimsko računanje vremena traje do posljednjeg vikenda u martu 2020. godine.

Evropski parlament je 4. marta ove godine izglasao da se ukida pomjeranje sata od 2021. godine, pa će tako sve zemlje EU morati da odaberu ljetno ili zimsko računanje vremena.

izvor: agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši