IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

HIT U SRBIJI: Dobila ime po televizoru, pogodite kako se zove… (foto)

Nijedno dijete širom regiona se nije zvalo ni slično kao ona!!!

BEOGRAD: Region, Putovanja, vijesti, subota, 02: 11… ¸18: 59…  HIT U SRBIJI: Dobila ime po televizoru, pogodite kako se zove…

Džemina Nikolić iz aleksinačkog sela Gornji Ljubeš na svijet je došla 20. januara 1968. godine a njen otac Žarko proslavio je rođenje ćerkice kupovinom televizora marke “gemini”…

Oduševljen kupovinom, u to vrijeme, ne za svakog dostižnog aparata, te njegovim brendom koji mu se učinio zanimljivim, odlučio je da sjećanje na taj dan sačuva na originalan način. Ćerkici je dao ime Džemina, a zahvaljujući očevom gestu, ova Aleksinčanka je čitavog života doživljavala razne zgode i nezgode.

Prvi put je postala svesna da joj je ime čudno kada je krenula u školu. Nijedno dete se nije zvalo ni slično kao ona. Otac joj je bio zanatlija, pa su često menjali adresu stanovanja, jedno vrijeme boravili su u Sloveniji pa je stalno morala da objašnjava zašto se zove baš tako.

– Zbog imena su mislili da sam Romkinja ili muslimanka. Sećam se da sam se u vrijeme kada sam trenirala košarku susrela sa jednom ekipom iz Majdanpeka čiji je član bio i jedan mladić islamske veroispovesti. On me je odmah pitao jesam li “njihova”. U prvi mah nisam shvatila zašto me to pita, a onda sam mu kroz smijeh objasnila da se zovem po televizoru – priča Džemina.

Kaže da ocu nije zamjerila zbog imena, ali priznaje da je često željela da se zove drugačije.

Čitaj još:   KRAJ PROLJEĆA U JANUARU: Oblačno i toplo, narandžasto upozorenje, evo kad stiže zahlađenje i novi snijeg… (foto)

– Želela sam da se zovem Ana, ali nisam htijela da mijenjam očevu odluku. Sa suprugom sam se znala odmalena. On je znao zašto se zovem tako, ali mi je priznao da su ga njegovi prijatelj često pitali je l’ se oženio Romkinjom. I moja ćerka je uveiijk kada je trebalo da se upiše ime roditelja, navodila očevo ne želeći da objašnjava zašto joj se majka zove kako se zove – nastavlja Aleksinčanka.

A, zbog nesvakidašnjeg imena Džemina je morala da dokazuje ko je i pred državnim organima.

– I kada ostali nisu, ja sam morala da pokazujem državljanstvo jer su zbog imena sumnjali da sam Srpkinja – priča ova žena.

Kaže da joj je žao što svog “imenjaka” nije sačuvala, jer ga je otac zamenio savremenijim aparatom.

– Bio je to dobar televizor, imao je i svoj regal, otvarao se i zatvarao harmonika vratima. Otac ga je prodao kada su crno-bijeli televizori izašli iz mode – objašnjava Džemina...

http://ibalkan.net

Čitaj još:   TRAMP, POVUKAO RUČNU: Ciljeve, koje neće gađati u Iranu su... (foto)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši