IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

IZGLEDA DA JE DOŠAO KRAJ SVIJETA:Tramp i SAD donijali odluku koja će ugroziti cijelu planetu… (foto)

SAD su zvanično obavijestile Ujedinjene nacije da su pokrenule proces povlačenja iz Pariskog sporazuma o klimi iz 2015…

VAŠINGTON: Svijet, Crna Hronika, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 05: 11… 00: 39…  IZGLEDA DA JE DOŠAO KRAJ SVIJETA: SAD donijala odluku koja će ugroziti cijelu planetu…

Državni sekretar Majk Pompeo saopštio je da je predao zvaničnu notu UN, čime je počeo proces povlačenja koji će stupiti na snagu za godinu dana.

U saopštenju, on je ocijenio da Pariski sporazum predstavlja “nefer ekonomsko opterećenje” za američku privredu.

Skoro 200 zemalja potpisalo je u Parizu sporazum koji predviđa ograničenje emitovanja ugljen dioksida koji izaziva efekat staklene bašte i dovodi do kllimatskih promijena.

Sporazum je zabranjivao zemljama potpisnicama da izađu iz njega tri godine od ratifikacije 4. novembra 2016, a SAD su sada prva država koja je to učinila.

Kako podsjeća AP, ovim činom najveći emiter gasova sa efektom staklene bašte ostaće izvan ovog historijskog sporazuma o sprečavanju pogubnih klimatskih promijena, a što je predsjednik Donald Tramp obećao na početku svog mandata kako bi zaštitio domaće proizvođače nafte, gasa i uglja...

“Ono što nećeme da učinimo jeste da kažnjavamo američki narod, a da obogaćujemo inostrane zagađivače”, rekao je 23. oktobra Tramp, najavljujući povlačenje SAD iz Pariskog sporazuma.

Čitaj još:   OSVANUO SNIMAK: Rusi sude Britancima zarobljenim u Mariupolju, prijeti im smrtna kazna... (foto, video)

U vrijeme Trampovog prethodnika Baraka Obame SAD su 2015. potpisale Pariski sporazum sa obavezom da do 2025. emitovanje gasova sa efektom staklene bašte smanje za 26 do 28 odsto od nivoa iz 2005.

Tramp je tokom predsedničke kampanje obećao da će odustati od te obaveze, tvrdeći da ona šteti američkoj ekonomiji, dok drugim vellikim zagađivačima poput Kine sporazum omogućuje da povećaju emitovanje gasova.

On je, međutim, bio primoran pravilima UN da čeka do 4. novembra ove godine da bi pokrenuo proces povlačenja iz sporazuma.

Povlačenje SAD iz Pariskog sporazuma stupiće samo dan posle predsedničkih izbora 4. novembra 2020…

http://iBalkan.net

MOSKVA hoće da “namami” Tursku…

Prema riječima, Kej Bejli Hatčinson ruska strana namjerava da "namami" Tursku i druge Read more

ŠOK U EVROPI: Trampov “tornado napada”, funta se srušila…

DANAS JE TramP, kako se dodaje, ponizio premijerku Terezu Mej, Read more

Komentariši