IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MOSTAR: Bila, 26. godišnjica rušenja mosta, skok bez aplauza i ljiljani za Starog…(foto i video)

Tačno u 10 sati i 16 minuta, u vrijeme kada se Stari prije 26 godine pod teretom projektila ispaljenih sa položaja Hrvatskog vijeća obrane srušio u rijeku Neretvu, izveden je skok bez aplauza, u rijeku je bačeno cvijeće…

MOSTAR: BiH, Crna Hronika, Zanimljivosti, Putovanja, subota, 09: 11… 15: 55…  MOSTAR: Bila, 26. godišnjica rušenja mosta, skok bez aplauza i ljiljani za Starog…

Sirena za uzbunu i skok bez aplauza i ove godine svijet su podsjetili na godišnjicu rušenja Starog mosta u Mostaru.

Tačno u 10 sati i 16 minuta, u vrijeme kada se Stari prije 26 godine pod teretom projektila ispaljenih sa položaja Hrvatskog vijeća obrane srušio u rijeku Neretvu, izveden je skok bez aplauza, u rijeku je bačeno cvijeće.

Niti kiša praćena neugodnim vjetrom, niti prohladno vrijeme nije spriječilo učenike osnovnih mostarskih škola da bace ljiljane sa Starog mosta u smaragdnu Neretvu, a simboličan skok bez aplauza da izvede član Kluba skakača u vodu “Mostari” Jasmin Kreso, čime umjesto minute šutnje, na svoj spontan ali vjerodostojan način iskazuju pijetet, poštovanje i dostojanstvo, na jedan od najtužnijih dana u burnoj historiji ovog grada, pamteći zločin iz mržnje.

Posebnu je hrabrost danas pokazao Kreso. Nikada nije bila hladnija, povikao je, pri isplivavanju iz duboke Neretve.

– Volio bih da je neka druga okolnost, ali kako je tako je, tradicija se mora održavati. Da padaju ćuskije mi bismo skakali- kazao je odlučno Kreso, koji se prije skoka pomolio.

Čitaj još:   NEVJEROVATNA PROGNOZA I VELIKI PREOKRET: Meteorolog najavio rekordno visoke temperature za 1. januara, pa se i našalio... (foto, video)

Kao rođeni Mostarac, ističe da ovaj dan doživljava sa suzama u sebi.

– Ovo mi je najteži , a ujedno i najdraži skok, pomiješane su emocije- istaknuo je Kreso.

Klub skakača u vodu “Mostari” već 26 godina obilježava ovu tužnu godišnjicu, najcrnji dan u historiji Mostara. Bez politike, bez govora, urade najmanje ali najviše što mogu.

– To je najcrnji dan u historiji grada na Neretvi u novijoj historiji, samim tim što je srušen simbol grada, koji je predstavljao simbol ljubavi i suživota te svega onoga čega se ljudi odriču u zadnje vrijeme. Skok bez aplauza, u 10 sati i 16 minuta, kada je srušen Stari most, naša je poruka da se nigdje i nikada na svijetu ne ponovi ovakva glupost – kazao je u ime Kluba skakača Saša Oručević.

Kada je glavni simbol Mostara i Hercegovine srušen, cijeli svijet je zanijemio od ovog monstruoznog djela HVO-a. Dan ranije HVO je započeo rušenja mosta ispaljujući na desetine projektila u luk i kule, što je okončano sutradan njegovim konačnim rušenjem.

Čitaj još:   VRIJEME Do kraja sedmice nestabilno sa snijegom i niskim temperaturama... (foto)

Inače, mostarske gradske vlasti službeno obilježavaju samo godišnjicu obnove Starog mosta. Most je obnovljen i svečano otvoren 24. jula 2004. godine, a nakon toga je uvršten na listu zaštićenih spomenika kulture UNESCO-a…

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši