IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VUČKOV DEBAKL U OHRIDU: BiH i CG, van malog Šengena , Rama zahtijeva priznanje Kosova… (foto)

Vučić je očekivao da se “Malom Schengenu “, osim Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, priključe još dvije države – Crna Gora i BiH – no to se nije desilo…

OHRID: Regija, Ekonomija, Zanimljivosti, Putovanja, nedelja, 10: 11… 19: 55… VUČKOV DEBAKL U OHRIDU: BiH i CG, van malog Šengena , Rama zahtijeva priznanje Kosova…

Uradili smo veliku, ogromnu stvar, rekao je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poslije sastanka u Ohridu, posvećenog inicijativi za uspostavljanje “malog Šengena”, i istakao da je izuzetno važno da se u regionu napravi ambijent normalnosti, a ne ambijent sukoba i mržnje.

“Za Srbiju je ovo važna inicijativa i s ponosom mogu da kažem da smo se za kratko vreme dogovorili o važnim stvarima za naše građane”, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Vučko je to ilustrovao na primjeru samo jedne od dogovorenih mjera – kada budu uvedene fitosanitarne i veterinrske inspekcije na prelazima i kada se omogući brže kretanje kamiona, ušteda će, ističe, prema podacima Svjetske banke biti 120 miliona eura – samo od te mjere.

Radiće se i na zajediničkim turističkim ponudama, pre kraja nove godine biće moguće putovanje bez pasoša iz Srbije u Albaniju, naveo je Vučić.

DAKLE Nije tajna da je predsjednik Srbije očekivao da se “malom Schengenu “, osim Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, priključe još dvije države – Crna Gora i BiH – no to se nije desilo. Crnogorci su manje-više otvoreno poručili da ih ne zanima ulazak u „krnju Jugoslaviju“, odnosno da njihov prioritet ostaje Evropska unija, dok je premijer BiH, Denis Zvizdić, rekao da institucije naše zemlje, Predsjedništvo , Parllament i Vijeće Ministara BiH još nisu raspravljale o ovoj inicijativi, niti su zauzele politički stav o njoj.

Čitaj još:   TRI MOGUĆA SCENARIJA: Ukoliko Putin „padne“ s vlasti? (foto, video)

„Mi ćemo se odrediti nakon što to učine eksperti, privrednici i svi na koje se ova inicijativa odnosi i koji su za nju zainteresirani”, diplomatski se izvukao Zvizdić.

Na koncu je cijeli dogovor tri države – Srbije, Albanije i Sjeverene Makedonije – doveo u pitanje premijer Albanije Edi Rama poručivši kako bi u „mali Schengen“ obavezno trebalo uključiti i Kosovo “na ravnopravan način i na legalnim osnovama”, očekujući da  Kosovo na sljedećem sastanku u Draču, 21. decembra, bude predstavljeno kao i ostale države regiona.

Rama je istakao da nije promijenio svoj stav prema Kosovu, niti mišljenje da Srbija teba da ga prizna, te smatra da nije bilo smetnji da kosovski predsjednik i premijer budu u Ohridu.

“Nije ideja da podijelimo Zapadni Balkan, koji je ionako u malim dijelovima i rascjepkan, već da obuhvatimo sve zemlje Zapadnog Balkana”, rekao je Rama.

Rama je kazao kako bi u Draču 21. decembra, na slijedećem sastanku, rado vidio i predstavnike Crne Gore i BiH i da te zemlje zatraže da uđu u taj proces, ali, ponovio je, i da u njega bude uključeno i Kosovo na “legalnim osnovama i ravnopravno”.

Rama je rekao da brojni raniji sastanci, posvećeni saradnji u regionu, nisu rezultirali time da Srbija i BiH priznaju Kosovo, niti je to bila smetnja za dolazak u Ohrid predstavnika Kosova.

Kaže da bi “predsjednik Kosova i premijer Kosova” trebalo da učestvuju kao ravnorpavni sa svima i da se uslaglase sa svima ostalih oko svih elemenata te inicijative.

Rama smatra da bi “mali Šengen” tebalo nazvati Zapadnobalkanski šengen.Rama je dodao da predstavnici zapadnobalkanske šestorke treba da ojačaju proces priznavanja Kosova, kao i da je rješenje u miru i regionalnoj saradnji.

Čitaj još:   MILO Đukanović, o malom Šengenu: Ne hvala, Balkanska unija ne može da zamijeni EU... (foto)

-Treba da budemo svi za istim stolom, zaključio je Rama.

Sve usamljeniji Vučić, obećao je da će o “malom Šengenu” razgovarati s predsjendikom Francuske Emmanuelom Macronom.

– Njegove ideje ne bih potcenjivao i nipodaštavao kao što drugi rade. Želim da razgovaramo i o ovoj inicijativi. Tražiću od njega i moliću za podršku, jer ako to budemo imali stvorićemo potpuno nove uslove i to bi nam bio jedan od izvora ubrzanog rasta u narednim godinama. Ako dobijemo tu vrsu podrške, neće biti lako da se sve ovo sruši. Možda nam nikad nisu bili važniji razgovori s Macronom – rekao je Vučić ta RTS.

(iBalkan.net/Agencije)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši