IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Erdogan u Vašingtonu: Borba protiv teroristista FETO- a glavna tema razgovora s Trumpom…

Turski predsjednik Erdogan u oči leta se obratio novinarima na aerodromu u Ankari i komentirao niz aktuelnih tema…

ANKARA: Svijet, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, srijeda, vijesti, 07: 41…  Erdogan u Vašingtonu: Borba protiv teroristista FETO- a glavna tema razgovora s Trumpom…

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će borba protiv terorističke organizacije FETO biti jedna od glavnih tema njegovog sastanka s američkim predsjednikom Donaldom Trampom, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan danas putuje u dvodnevnu zvaničnu posjetu Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), a novinarima na aerodromu Esenboga u Ankari je kazao da Turska nastaviti insistirati da joj SAD izruči vođu terorista FETO-a Fetullaha Gulena.

“Poduzeli smo mnogo koraka i nastavit ćemo raditi na izručenju vođe terorista iz Pensilvanije. Odlučni smo da ih ne popuštamo sve dok svi pučisti ne budu sudski procesuirani“, poručio je Erdogan.

Erdogan je kazao da je saglasan sa Trampom u neophodnosti prevazilaženja problema i intenziviranju tursko-američkih odnosa, bez obzira na trenutne poteškoće…

“Dokumentovano ćemo objasniti SAD-u da je Ferhat Abdi Sahin terorist i da je pogrešno održavati kontakt s njim. Borba protiv terorizma predstavlja prioritetnu temu. Želimo početi novu eru odnosa koji se tiču sigurnosti obje države“, kazao je Erdogan.

Ističući kako Rusija i SAD nisu uspjele očistiti sjever Sirije od Terorista, Erdogan je kazao da će o tome razgovarati s Trumpom, a da će o istoj temi razgovarati i telefonom sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.
Turski predsjednik se obratio i čelnicima Evropske unije i poručio im da ne prijete puno kiparskim pitanjem jer to Tursku ne zanima mnogo i može svoj put nastaviti samostalno.

Čitaj još:   "SULTAN TAJIP" dolazi na Balkan: Donosi milionske investicione ugovore... (foto)

“O tome ću govoriti na samitu lidera koji će se u Londonu održati 3. i 4. decembra. Postavit ću direktna pitanja o tome“, kazao je Erdogan.

Turski predsjednik također je kazao da će Turska nastaviti deportirati teroriste ISIS-a u zemlje iz kojih su došli.

Nas ne zanima jesu li ih oni tamo primili i hoće li ih primiti“, poručio je Erdogan...

Izvor iBalkan.net/ agencije aa

ANKARA: Erdogan položio svečanu zakletvu, dočekan ružama…

Redzep Tajip Erdogan položio je svečanu zakletvu za mandat prvog Read more

Komentariši